Hlavní obsah

Saúdský policista znesvětil nejposvátnější místo islámu

Mekka

Pobouření vyvolal tento týden v Saúdské Arábii záběr policisty, který měl dohlížet na bezpečnost v Mekce u Ka’aby. O tuto nejvýznamnější sakrální stavbu islámu, ke které každoročně putují milióny věřících, se ležérně opíral, navíc měl na její zdi položenou obutou nohu, uvedla televize Al-Arabíja.

Foto: Al-Arabíja

Na fotografii, která se objevila na sociální síti, je vidět, jak se policista opírá obutou nohou o roh Ka’aby.

Článek

Guvernér Mekky princ Mišíl bin Abdalláh bin Abdal Azíz nařídil vyšetřování případu a uvedl, že takovýto přístup nebude tolerován. Nařídil také disciplinární potrestání policisty, který selhal při čestném úkolu chránit svaté místo. Požádal velitele mekské policie, aby poskytl svým mužům školení o tom, jak se mají v objektu Velké mešity chovat.

Záběr unaveného policisty opírajícího se nohou o roh Ka’aby se objevil na sociálních sítích. Přetiskly jej saúdské deníky. Reakce sahaly podle listu Gulf News od umírněných, dávajících na najevo pochopení pro jeho únavu po několikahodinové službě, až po tvrdé odsouzení za nerespektování posvátnosti místa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mekce u Ka’aby se každoročně scházejí milióny MuslimůVideo: Reuters

V islámské kultuře je považováno za velmi urážlivé a ponižující dotýkat se něčeho botou. Úřady se nejprve snažily muže hájit tvrzením, že na nohou neměl boty, ale ponožky s gumovou podrážkou, avšak na záběru je obuv vidět.

V zemích vyznávajících islám se proto na znamení nejhlubšího pohrdání hází po lidech botami, což potkalo i amerického prezidenta George W. Bushe při návštěvě Iráku, kdy musel uhýbat před letící obuví, kterou hodil novinář. [celá zpráva]

Ka’aba stojí uprostřed Velké mešity v Mekce. Při pouti do Mekky nazývané hadždž ji muslimové sedmkrát obejdou a pokoušejí se dotknout kamene v rohu. Celá stavba je zakryta černým brokátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám