Hlavní obsah

Korea prý za propuštění rukojmích zaplatila 20 mil. dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Jižní Korea zaplatila za propuštění rukojmích, které drželo hnutí Tálibán, výkupné 20 miliónů dolarů (400 miliónů KČ). Alespoň to tvrdí afghánští radikálové. Peníze prý použijí na nákup zbraní.

Článek

Jihokorejská vláda ale tvrzení Tálibánu okamžitě popřela. "Podmínky pro propuštění byly dvě, a to stažení našich jednotek a konec činnosti korejských misionářů v Afghánistánu do konce roku," uvedl nejmenovaný jihokorejský činitel.

Tálibán unesl 23 jihokorejských misionářů v Afghánistánu 19. července. Dva v prvních týdnech zabil a dva propustil.

S Tálibánem nejprve vyjednávala afghánská vláda, pak jednali sami Jihokorejci. Výsledkem bylo podle nich to, že vojska Koreje opustí Afghánistán a ze země odejdou i misionáři.

Tálibán ale nyní sdělil, že dostal i peníze. Jeden z jeho hlavních představitelů provokativně řekl, že peníze nepůjdou jen na zbraně ale i na nákup aut pro sebevražedné atentátníky.

Údajný mluvčí Talibanu Karí Júsuf Ahmadí v pátek navíc řekl, že hnutí bude dál unášet cizince, neboť se to ukázalo jako úspěšný prostředek, jak donutit zahraniční vlády stáhnout své občany z Afghánistánu. 

Tálibán stále zadržuje dvaašedesátiletého německého stavebního inženýra, za jehož propuštění požaduje odchod všech 3000 německých vojáků v Afghánistánu. Berlín to rezolutně odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám