Hlavní obsah

Klaus s Mubarakem zaštítí výstavu egyptských vykopávek na Pražském hradě

Právo, Jiří Ovčáček (Káhira)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Prezident Václav Klaus se v pondělí v Káhiře setkal se svým egyptským protějškem Husní Mubarakem. Řešili už tradiční téma izraelsko-palestinského konfliktu a hovořili také o plánované výstavě egyptských archeologických vykopávek na Pražském hradě. Tato velkoryse pojatá výstava je plánována na rok 2012, záštitu chtějí převzít právě Klaus s Mubárakem.

Článek

Egyptská hlava státu v sobotu jednala v Káhiře s palestinským předákem Mahmúdem Abbásem, kterého se snaží přimět k obnovení dialogu s Izraelem aspoň na nižší úrovni. Toto téma se řešilo i během pondělního rozhovoru s Klausem.

„Prezident Mubarak, jako prezident velké regionální mocnosti, žije tímto konfliktem. Má tady jedno setkání za druhým. Není příliš optimistický. Na straně druhé mají všichni pocit, že už to nemůže takto dlouho trvat, že obě strany budou muset chtě nechtě zasednout k jednacímu stolu. Ale nějaký velký optimismus jsem z jeho strany neviděl,“ řekl Klaus po schůzce s Mubarakem českým novinářům.

Prezidenti zaštítí výstavu na Hradě

Prezidenti se ale nebavili jenom o problémech v regionu. Probírali i plánovanou výstavu egyptských archeologických vykopávek na Hradě. „Hovořili jsme i o plánované výstavě egyptských archeologických vykopávek na Pražském hradě, která by proběhla v roce 2012 pod záštitou prezidenta Mubáraka a mou,“ prozradil Klaus novinářům.

ČR, respektive bývalé Československo, má v této oblasti bohatou tradici. Český egyptologický ústav funguje už přes půl století. Právě úspěchy českých archeologů by měly být na velkoryse pojaté výstavě prezentovány. S Mubarakem řešil Klaus spolupráci s Egyptem, který by mohl zapůjčit zajímavé exponáty. V této souvislosti se český prezident obrátil na Mubaraka už koncem loňského roku dopisem.

Klaus podepisoval knihu

Český prezident představil svou knihu Modrá, nikoliv zelená planeta na setkání egyptských podnikatelských špiček. Klaus si v projevu liboval, že vychází i v arabštině, v jazyce, kterým mluví stamilióny lidí.

Pochlubil se, že je to již 14. vydání na různých místech světa. Klause dále uvedl, že není ohroženo klima, ale lidská svoboda a prosperita. „Odmítnout tuto nezodpovědnou manipulaci musíme všichni, ale odmítnout ji musí zejména země Afriky, Asie a Latinské Ameriky, které jsou stále ještě teprve na počátku svého hospodářského vzestupu,“ apeloval prezident. Následovala autogramiáda, o kterou byl velký zájem.

Mubárak by letos mohl navštívit Prahu

Klaus očekává, že Mubarak skutečně letos přijede do Prahy na návštěvu. „Očekáváme návštěvu prezidenta Mubaraka ještě v letošním roce v Praze,“ sdělil. Právě opětovné pozvání egyptského prezidenta bylo jedním z důležitých bodů Klausovy cesty.

Prezident ještě během pondělka zahájil ekonomické ARAB Global Forum. Představil také vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta v arabštině.

V plánu má ještě návštěvu stavby největšího světového showroomu a servisního centra značky Škoda.

Už v neděli Klaus slavnostně představil v Káhiře novou Škodu Superb. Ta vyvolala na velkolepém galavečeru rozruch, na místě přilákala celou řadu potenciálních zákazníků z řad movitých Egypťanů. V úterý bude Klaus jednat s egyptským premiérem Ahmedem Nazífem a s generálním tajemníkem Ligy arabských států Amrem Mússou.

Reklama

Související články

Klaus představil v Egyptě novou škodovku

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií v neděli zahájil pracovní návštěvu Egypta. Hlava státu má v programu nejen setkání s vrcholovými egyptskými politiky,...

Výběr článků

Načítám