Hlavní obsah

Ke statisícům uvězněných lidí v syrské Ghútě dorazil humanitární konvoj

– Ghúta • Aktualizováno

Do bombardované Ghúty na východě Sýrie dorazil v pátek konvoj humanitární pomoci. Podle agentury Reuters to oznámil Mezinárodní výbor Červeného kříže. Povstalci ovládaná východní Ghúta je od 18. února terčem bombardování vládních vojsk. Boje si od té doby podle řady humanitárních organizací vyžádaly přes 900 obětí na životech. Ve městě zůstává uvězněno na 400 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do východní Ghúty míří humanitární konvojVideo: Reuters

 
Článek

Konvoj sestává ze 13 nákladních vozů Červeného kříže, Červeného půlměsíce a Spojených národů převážejících potraviny. Jde o humanitární pomoc, kterou se nepodařilo do Ghúty kvůli pokračujícím bojům doručit. První konvoj s pomocí sice na místo dorazil v pondělí, ale kvůli palbě se musel předčasně stáhnout dřív, než stačil všechen materiál vyložit.

Lékaři bez hranic jsou na pokraji sil

Podle pátečních informací organizace Lékaři bez hranic za poslední dva týdny v Ghútě zemřelo již 1005 lidí a dalších 4829 utrpělo zranění. Každý den tak v průměru přišlo o život nejméně 71 lidí a 344 jich bylo zraněno.

„Čísla hovoří sama za sebe. Ještě výmluvnější jsou však výpovědi zdravotníků, které na místě podporujeme. Naši zdravotničtí kolegové se dostali na hranici toho, co lze ještě od člověka očekávat a my denně slýcháme, jak u nich narůstá pocit beznaděje a zoufalství,” uvedla Meinie Nicolai, generální ředitelka Lékařů bez hranic.

„Jsou vyčerpaní a na pokraji zhroucení, spí jen chvílemi, kdy je to možné, a neustále se bojí, že bombardování a ostřelování zasáhne místo, kde se nacházejí. Dělají vše proto, aby zajistili fungující lékařskou péči, ale vše je proti nim. Současná situace a neustálé pošlapání pravidel války bojujícími stranami je nutí dělat nemožné,” dodala.

Bombardování a pozemní ofenzíva

Syrská vládní vojska podporovaná Ruskem před více než dvěma týdny zintenzivnila bombardování východní Ghúty a posléze zahájila i pozemní operaci. Cílem je dobýt tento poslední region v okolí Damašku, který mají pod kontrolou odpůrci vlády a radikální skupiny, z nichž část je napojena na teroristickou síť Al-Káida.

Foto: ČTK/AP

Konvoj blokovaly tuhé boje

Na 400 tisíc lidí v ohrožení

Enklávu, kde žije na 400 tisíc lidí, syrská armáda obléhá od roku 2013. Drtivá většina těchto obyvatel trpí hladem a potřebuje lékařskou pomoc. [celá zpráva]

Před více než týdnem vyzvala Rada bezpečnosti OSN ke klidu zbraní; její jednomyslně přijatá rezoluce žádá, aby se příměří v celé Sýrii začalo dodržovat bezodkladně a trvalo nejméně 30 dní. Nakonec je ale částečně dodržováno pouze pětihodinové každodenní příměří ve východní Ghútě, které vyhlásilo Rusko. [celá zpráva]

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Kolona vozidel z pomocí Mezinárodního výboru Červeného kříže u hranic Východní Ghúty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám