Hlavní obsah

„Jsme příliš humánní, Gazu je třeba vypálit.“ Poslanec za Likud si nebral servítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Místopředseda izraelského parlamentu Nissim Vaturi, který je poslancem vládní pravicové strany Likud, vyzval na sociální síti k vypálení Pásma Gazy, názor poté potvrdil i v rozhlasovém interview. Podle jeho optiky se na palestinském území nacházejí pouze „tunely, Hamás a teroristé zabíjející děti“.

Foto: Wikipedia, Bez zdroje

Poslanec Likudu Nissim Vaturi

Článek

„A kdo vlastně zůstal v Gaze? Jsou tam snad nějací obyvatelé? (…) Musíme rozdrtit Gazu. Gaza je Hamás,“ uvedl v pondělí Vaturi v interview pro rozhlasovou stanici Non Stop Radio 103 FM. Referoval o tom server The Jerusalem Post.

Rozhovor se uskutečnil den poté, co Vaturi publikoval prakticky totožný názor na svém účtu na sociální síti X (dříve Twitter). V něm mimo jiné vyzval k „vypálení Gazy“ s tím, že „není na co čekat“.

Účet byl následně zablokován, mnozí jiní uživatelé ovšem Vaturiho post dále sdílejí.

V reakci na kritickou poznámku elitního izraelského novináře Bena Caspita, který Vaturiho obvinil z „krmení protiizraelské propagandy“, zákonodárce odvětil: „Nikoli. Tvůj strach nás zabije. Je na čase přestat být humánní.“

Vaturi ovšem posléze tvrdil v Knesetu, že jeho slova byla špatně interpretována a že „vypálením“ měl na mysli pouze teroristy. Toto slovo však na síti X ani v citovaném interview nepoužil.

Před útokem Hamásu varovali vojačky i radioamatéři. Armádu to nezajímalo

Blízký a Střední východ

Ve skutečnosti se v Pásmu Gazy nachází asi 2,3 milionu lidí, z nichž většina jsou civilisté. V důsledku izraelského bombardování a pozemní ofenzivy došlo k masovým vynuceným přesunům obyvatel, odehrály se ale pouze v rámci oblasti. Žádná evakuace z Pásma Gazy s výjimkou několika stovek cizích státních příslušníků neproběhla.

Výzev k masovému násilí už bylo více

Vaturiho kontroverzní výzva k „vypálení Gazy“ není mezi izraelskými politiky zdaleka první svého druhu. Například poslankyně Distal Atbaryanová (Likud) koncem října vyzvala k „vymazání Gazy z povrchu Země“.

Ariel Kallner, další zákonodárce Likudu, se záhy po útoku Hamásu na Izrael vyjádřil takto: „Je čas na novou Nakbu (…) takovou, která zastíní Nakbu 1948“.

Výrazem „Nakba“ se označuje násilné vyhánění Palestinců z jejich domovů v roce 1948, kdy vznikal stát Izrael. Nakba tehdy postihla asi 750 tisíc lidí.

Izraelský ministr obrany Joav Gallant krátce před začátkem pozemní ofenzivy do Pásma Gazy řekl, že „Gaza už nikdy nebude to, co dřív. Zničíme úplně všechno.“

Současná vlna násilností začala 7. října teroristickým útokem komand Hamásu a dalších radikálních organizací na izraelské území, při němž přišlo podle izraelských úřadů o život asi 1200 lidí. Letecké útoky, bombardování i pozemní vojenské operace podniknuté v odvetě ze strany Izraele si od té doby v Pásmu Gazy vyžádaly podle palestinských úřadů údajně více než 13 tisíc obětí. Údaje válčících stran nelze nezávisle ověřit.

Nenávist je možné porazit. Spolek Arabů a Židů vyzývá k zastavení nekonečné spirály násilí

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám