Hlavní obsah

Nenávist je možné porazit. Spolek Arabů a Židů vyzývá k zastavení nekonečné spirály násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv / Ramalláh

Nevládní organizace Rodičovský kruh, sdružující Araby i Židy postižené násilnou smrtí svých blízkých, vyzývá k zastavení aktuálního kola násilností. Lidé, kterým válka a teror vzaly jejich nejbližší, se označují za „vojáky míru“.

Foto: Profimedia.cz

Aktivista Rami Elhanan hovoří s novináři

Článek

„Ze ztráty svých nejbližších se nikdy úplně nevzpamatujete. (…) Pak se ale musíte rozhodnout. Buď investujete energii, úsilí i peníze do šíření nenávisti, a stejně budete trpět dál. Nebo zvolíte jinou cestu: podíváte se do budoucnosti, a místo abyste přispěli ke vzniku dalších hrobů, zkusíte stavět mezi lidmi mosty.“

Těmito slovy zhodnotil pro server USA Today News svoji tragickou zkušenost – ale i katarzi – Palestinec Bassam Aramin, jehož desetiletou dceru v roce 2007 zabila kulka izraelského vojáka, když dívka stála se svými spolužačkami před školou.

Podobně je na tom jeho přítel, Žid Rami Elhanan, jehož dítě přišlo o život důsledkem sebevražedného palestinského atentátu. „Myslím, že z naší pozice máme morální právo říkat nahlas, že další násilí nic neřeší,“ říká.

Oba muži jsou členy spolku Rodičovský kruh-Rodinné fórum (PCFF) sdružující lidi, kteří mají v rodině oběti násilných činů ze strany Palestinců či Židů. Původně stáli na opačných stranách barikády – Aramin dokonce strávil léta v izraelském vězení za útok granátem na skupinu Židů –, nyní však svorně říkají, že už toho bylo dost.

Izrael utrpěl porážku, uvedl íránský vůdce

Blízký a Střední východ

„Násilí plodí jen další násilí“

„Čím více lidí zabijete teď, tím větší násilí vyvoláte v budoucnosti. Nikam to nevede,“ tvrdí oba.

Aramin přesně popisuje den, kdy u něj došlo k obratu. „Tenkrát mě dozorci v izraelském vězení zbili skoro do bezvědomí. Když jsem se probral, paradoxně mi došlo – já ještě alespoň mám šanci vyjít ven, dostat se z toho. Židé, které Hitler nechal zplynovat, takovou šanci neměli,“ popisuje bod zlomu.

Vyhnout se dalšímu násilí je pro oba muže jediná cesta, jak dál. „I kdyby se někomu podařilo pozabíjet všechny Židy – případně Palestince, záleží na tom, z které strany se na to díváte –, vrátí to snad život vašemu mrtvému dítěti?“ ptá se Rami Elhanan.

Zdravotníci evakuovali předčasně narozené děti z nemocnice Šifá

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám