Hlavní obsah

Jordánsko kvůli odražení íránského útoku vpustilo Izraelce do svého vzdušného prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jordánsko v neděli nejen samo ničilo drony, které na Izrael vyslal Írán, ale také umožnilo izraelským pilotům působit v jordánském vzdušném prostoru. Uvedla to stanice NBC s odvoláním na představitele izraelského letectva.

Foto: Israel Defense Forces, Reuters

Izraelská F-35 přistává na základně Nevatim

Článek

„Kvůli rozkazu vypořádat se s tím, co přichází z východu, jsme potřebovali letět východně od Izraele,“ uvedl představitel izraelského letectva pro NBC. „Bylo to koordinované,“ dodal.

Izraelské a jordánské stíhačky koordinovaly americké síly v oblasti. Společně stíhaly salvy dronů a střel. Zřejmě je to poprvé, kdy armády obou zemí bojovaly bok po boku.

Jordánci přiznali, že zasahovali proti íránským dronům a střelám. Uvedli však, že to dělali, aby zajistili vlastní bezpečnost, a ne aby chránili Izrael.

Protože Írán opakovaně hrozil odvetou za útok na konzulát v Damašku, Spojené státy vyslaly do oblasti jako posilu další stíhací perutě a na odražení útoku se podílely americké lodě ve Středozemním moři, řekl tiskový tajemník Pentagonu. Torpédoborce USS Carney a USS Arleigh Burke vypustily antirakety, které sestřelily některé z íránských střel.

Útok Írán zpackal po všech stránkách, řekl analytik

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám