Hlavní obsah

Jižní Korea spolupracuje s Ruskem. Postaví jaderné elektrárny v Egyptě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power uzavřela s ruským Atomstrojexportem (ASE) subdodavatelskou smlouvu za tři biliony wonů (55,6 miliardy Kč). Díky ní se může podílet na výstavbě první jaderné elektrárny v Egyptě, oznámilo ve čtvrtek jihokorejské ministerstvo průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto

Článek

Egyptský úřad pro jadernou energetiku původně zadal projekt výstavby čtyř jaderných reaktorů o výkonu 1200 megawattů v egyptském El-Dabá ruské ASE. Ta je dceřinou společností ruského státního koncernu pro jadernou energetiku Rosatom.

Vysoký poradce jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola uvedl, že jednání zpomalily „neočekávané proměnné“ - zejména válka na Ukrajině a sankční kampaň, kterou vedou Spojené státy proti Moskvě za její agresi vůči sousední zemi.

Sankce neporuší

Jižní Korea podle něj předem poskytla Spojeným státům vysvětlení o svých plánech zúčastnit se projektu El-Dabá a bude je s nimi dál konzultovat. Dodal, že neexistuje žádná možnost, že by technologie, které do projektu dodává Jižní Korea, byly v rozporu s mezinárodními sankcemi proti Rusku.

Kancelář jihokorejského prezidenta uvedla, že účast na projektu El-Dabá představuje pro tuto zemi největší vývoz jaderné technologie od roku 2009. Tehdy konsorcium vedené Jižní Koreou získalo kontrakt za 20 miliard dolarů (494 miliard Kč) na výstavbu jaderných reaktorů ve Spojených arabských emirátech.

Usilují také o zakázky v Česku

Jihokorejské ministerstvo průmyslu podle agentury Reuters v souvislosti se zakázkou v Egyptě informovalo také o tom, že firma Korea Hydro & Nuclear Power usiluje také o potenciální zakázky v Polsku a České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám