Hlavní obsah

Jeho smrt by urychlila válku. Vůdce Hamásu v Gaze proklouzl z pásma humanitárním koridorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho dopadení nebo likvidace zůstává jedním z hlavních cílů izraelské armády: Jahjá Sinvár (61), lídr Hamásu v Pásmu Gazy a strůjce teroristického útoku na Izrael (1200 mrtvých, 240 unesených), nadále uniká.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Vůdce Hamasu Jahjá Sinvár v Gaze na snímku z října 2022

Článek

Izraelské speciální jednotky po něm pátrají už několik týdnů. Kalkulace: pokud se jim podaří Sinvára zabít, celá teroristická milice se zhroutí – a válka by mohla skončit mnohem rychleji, napsal německý list Bild.

Sinvárovi se již před několika týdny podařilo uprchnout ze severu Pásma Gazy, kde Izrael zahájil pozemní ofenzívu proti Hamásu, když využil ke svému útěku humanitární koridor, který Izrael zřídil pro palestinské civilisty.

Sinvár nejprve zůstal ve městě Gaza a poté se připojil k humanitárnímu konvoji ve vozidle, které ho odvezlo na jih Pásma do města Chán Júnis, bašty Hamásu, na které Izrael útočí pozemními jednotkami teprve několik dní. Informoval o tom publicista Roy Sharon s odvoláním na izraelské představitele.

Zeptala jsem se ho, jestli se nestydí. Pětaosmdesátiletá rukojmí popsala setkání se šéfem Hamásu

Blízký a Střední východ

V tunelech je jako doma

Izraelské úřady předpokládají, že Sinvár je stále v Chán Júnisu. Nachází se však v jednom z četných tunelových systémů, které Hamás v posledních letech pod městem vybudoval. Podle některých zdrojů se zdržuje na jednom místě nanejvýš několik hodin, často se pohybuje bez osobních strážců a s ostatními komunikuje stejně jako kmotři italské mafie na útěku – vzkazy na papírcích.

Daniel Hagari, mluvčí izraelské armády, mezitím uvedl, že se objevily nové poznatky o stavu vedení Hamásu. Podle teroristů zajatých Izraelem Sinvár zarytě odmítal připustit, že Hamás ztrácí kontrolu nad Gazou a nemá proti izraelským silám šanci - „popírá realitu“.

„Teroristé si stěžují, že si vedení Hamásu neuvědomuje vážnou situaci. Šíří se také pocit, že podzemní vedení Hamásu se nestará o veřejnost v Pásmu Gazy. To velmi znepokojuje i vojenský personál Hamásu.“

Přestože politické vedení Hamásu sídlí v Kataru, Sinvár je považován za nejmocnějšího muže v teroristické organizaci.

V izraelských věznicích strávil více než dvacet let a na svobodu se dostal v roce 2011, kdy Izrael výměnou za propuštění vojáka Gilada Šalita propustil více než tisíc palestinských vězňů. Už dříve se v Gaze „proslavil“ jako obzvláště brutální řezník: prováděl nejen útoky proti Izraelcům, ale také vraždil údajné kolaboranty na palestinské straně.

Nepodceňujte, radí ti, kteří ho znají z vězení

Betty Lahatová, bývalá správkyně věznice Hašaron a vedoucí zpravodajského oddělení izraelské vězeňské služby, loni podle ČTK řekla deníku Ma´ariv, že Sinvár využil pobytu ve vězení k tomu, aby se o Izraelcích dozvěděl a naučil co nejvíce. „Je to velice inteligentní člověk, který investoval do svého intelektuálního rozvoje a do důkladného poznání izraelské společnosti,“ prohlásila.

Juval Biton, někdejší zubař v Sinvárově vězení a později důstojník izraelské zpravodajské služby Šin Bet, v Bildu vysvětlil, proč je vůdce Hamásu tak nebezpečný: „Vím, jak je krutý, nikdy jsem jeho schopnosti nepodceňoval, ale bohužel to udělali jiní.“ Ve vězení se naučil dokonale hebrejsky a studoval izraelské dějiny a životopisy izraelských politiků. „Zná nás velmi dobře, sleduje izraelskou společnost, naši politiku, naše debaty,“ řekl Biton.

Sinvára krátce před propuštěním požádali, aby podepsal dokumenty, v nichž se zříká terorismu. „Zeptal se, co to je. … Pak odmítl papír podepsat a všichni následující vězni Hamásu se zachovali stejně,“ vzpomíná doktor Biton. Všichni byli přesto propuštěni.

Izraelští lékaři mu zachránili život

Ironií osudu je, že izraelská média uvádějí, že během věznění podstoupil Sinvár operaci, podle jednoho z bývalých úředníků nádoru na mozku, která mu zachránila život.

Téměř o tři desetiletí později se role obrátily: Sinvár a jeho muži nyní vězní Tamíra, synovce doktora Bitona. „Moc dobře vím, čeho jsou tito lidé schopni… Ale nemyslel jsem si, že se mě to osobně dotkne,“ uzavřel lékař.

Vychází najevo, jak Netanjahu nechal posílat Hamásu kufry plné dolarů

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám