Hlavní obsah

Jako Top Gun proti Star Wars, líčí pilot obranu proti íránskému útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na neděli sestřeloval íránské rakety a už odpoledne seděl ve své kanceláři a „likvidoval e-maily“. Rezervista, který se představil jen jako „major G“, označil zásah proti salvě 300 íránských dronů a raket za nejsložitější misi svého života. „Bylo to, jako když se Top Gun střetne se Star Wars,“ popsal pro deník The Telegraph.

Foto: X/Daniel Hagari

Izraelští piloti se vrací z noční mise na leteckou základnu. (14. dubna 2024)

Článek

„Letěli jsme v úžasné koalici s USA, Británií a dalšími silami. Na jednu stranu tu byl velmi agresivní, Íránem koordinovaný útok, který jsme možná v moderním válečnictví ještě neviděli, ale na druhou stranu absolutní obrana v akci,“ řekl podle listu The Telegraph.

„Bylo to opravdu něco jiného, když kolem vás létaly stovky těch bezpilotních letounů a raket, asi jako když se Top Gun potká s Hvězdnými válkami. Všude nekonečné množství výbuchů a zásahů,“ popsal major G. „Byla to nejkomplikovanější mise, jakou jsem za dvacet let u letectva absolvoval. Věděl jsem, že když nějaký cíl mineme, může vybouchnout v Izraeli.“

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari pózuje se sestřelenou íránskou balistickou raketou na základně u Džulis v jižním Izraeli.

Izraeli pomáhaly odrazit íránský útok v noci na neděli Spojené státy, Británie, Francie i Jordánsko. Stroje Typhoon Královského letectva sestřelily několik cílů a spojeneckým pilotům pomáhaly sledovat mnohé další, které letěly směrem na Izrael.

Írán tvrdí, že salva byla odpovědí na údajně izraelský vzdušný úder z 1. dubna na íránský konzulát v Damašku, který zabil velitele íránských revolučních gard v Sýrii a šest dalších důstojníků těchto elitních jednotek. Izrael se k úderu nepřihlásil, ale předpokládá se, že je za něj zodpovědný, i s ohledem na léta trvající stínovou válku mezi oběma zeměmi.

„Popadnete bágl a jdete“

Když přišel rozkaz ke startu, byl major G doma se svou ženou a dětmi. „Už to dobře znají: zavolají vám a vy popadnete bágl neustále připravený ve skříni, seberete se a jdete. Stává se to každou chvíli, ale nikdy to nebylo nic tak extrémního jako minulou sobotu,“ uvedl pilot.

Foto: Jordanian Air Force

Na likvidaci íránských dronů a raket se podílely také jordánské F-16.

S více než 3000 nalétanými hodinami byl major G dobře připraven i na noční mise. Ale při likvidaci nízko letících střel s plochou dráhou letu se piloti vystavují vážnému nebezpečí.

„V noci je vždycky těžší tyhle cíle najít a zlikvidovat. Létají opravdu nízko, takže vy letíte také nízko, ale přitom nevidíte zem,“ řekl. „Spoléháte na přístroje, ale občas je to vážně těsné. Někdy vidíte pouliční osvětlení nebo další věci velmi blízko na zemi, a to je dost nepříjemný pocit,“ popsal stíhací pilot-rezervista. „Hlavním rizikem tu není, že bychom mohli přijít o letadla, ale to, že mineme cíl, který pak dopadne na Tel Aviv nebo Jeruzalém nebo jiný strategický cíl v Izraeli. A druhou šanci nemáte,“ doplnil.

Za útok na Izrael uvalí USA na Írán nové sankce

Svět

Major G a jeho kopilot sestřelili dva cíle a ve formaci s letkou pak zneškodnili několik dalších dronů a střel s plochou dráhou letu. V neděli ve čtyři odpoledne už byl tento voják v záloze, civilním povoláním právník, zpátky ve své kanceláři, kde „likvidoval e-maily“. Podobně jako další členové jeho letky, kteří jsou například inženýry či učiteli, vede komplikovaný dvojí život. „Dal jsem si sprchu, šel si na pár hodin lehnout, probudil se, dal si dobrou snídani a vrátil jsem se do práce,“ řekl major G.

Vojáci v záloze po návratu z akce podle něj běžně nemůžou mluvit o tom, co dělali. „Ale tohle bylo ve všech zprávách a já spatřil tu hrdost v očích své ženy. Cítila se bezpečněji než předchozího večera. A to si najednou uvědomíte, že vaše práce tam nahoře má význam pro životy ostatních, kteří se díky vám cítí bezpečněji ve svých domovech. A to je důvod, proč to děláme,“ uzavřel.

Příště udeříme zbraněmi, jaké jste ještě neviděli, hrozí Teherán Izraeli

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám