Hlavní obsah

Izraelští poslanci schválili část soudní reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poměrem 63 ku 47 hlasům izraelský parlament v noci na úterý schválil v prvním čtení první část kontroverzní soudní reformy, která vyvolává v zemi masové demonstrace. Informovala o tom v úterý agentura Reuters. Podle kritiků změny omezí pravomoci soudnictví.

Foto: David Silverman, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu mluví ke Knesetu (izraelskéhmu parlamentu)

Článek

Parlament hlasoval o části reformy týkající se jmenování soudců nejvyššího soudu; podle reformy by nad jmenováním získala kontrolu vládní koalice pravicového premiéra Benjamina Netanjahua. Parlament také odsouhlasil návrh, který má zamezit nejvyššímu soudu blokovat takzvané „základní zákony“ nahrazující ústavu, kterou Izrael nemá.

Jedná se o součást většího balíčku změn, které v případě schválení oslabí nejvyšší soud a dají větší moc vládnoucí koalici, píše Reuters. Na základě dalších částí reformy by parlament například mohl zvrátit rozhodnutí nejvyššího soudu.

Netanjahu je podle kritiků ve střetu zájmů

Netanjahuovi spojenci z ultrapravicových a ultranáboženských stran tvrdí, že reforma je nutná k omezení aktivistických soudců, kteří podle nich zasahují do výkonné moci. Odpůrci reformy se obávají, že soudci budou jmenováni na základě loajality k vládě či premiérovi, a upozorňují, že Netanjahu, který čelí obvinění z korupce, je v tomto případě ve střetu zájmů.

Poslanci o první části reformy hlasovali po bouřlivé, sedmihodinové diskuzi, která se protáhla přes půlnoc místního času. Opoziční zákonodárci při jednání skandovali „hanba“, halili se do izraelské vlajky a někteří byli i ze sálu vyvedeni.

Před budovou Knesetu se sešly desítky tisíc lidí na další z řady masových demonstrací, které se v posledních týdnech konají v izraelských městech na znamení odporu proti změnám v soudnictví. Schvalovací proces podle předpokladů potrvá měsíce.

Izraelci Ukrajině poskytnou systém protileteckého varování

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám