Hlavní obsah

Izraelský útok v Sýrii si podle Damašku vyžádal čtyři oběti

– Damašek

Izraelské letouny zaútočily v noci na pondělí na pozice syrské armády ve městě Homs a na předměstí Damašku, uvedlo v pondělí syrské ministerstvo obrany. Podle státních médií zahynuli při útoku na město Sahnája jižně od syrské metropole nejméně čtyři civilisté, včetně dítěte. Dalších 21 lidí utrpělo při náletech zranění.

Foto: SANA, Reuters

Záběr na obranu před izraelským útokem

Článek

Jak syrské ministerstvo dodalo ve svém prohlášení, syrská protivzdušná obrana se snažila útok vedený z libanonského vzdušného prostoru odrazit. Mluvčí izraelské armády se k těmto informacím odmítla vyjádřit. Izraelské úřady běžně nekomentují zprávy o útocích v sousední Sýrii. Židovský stát teprve nedávno přiznal, že tam v posledních letech provedl stovky úderů. Nekomentoval je ale z obavy o vyvolání reakce a zatažení do občanské války v Sýrii.

Foto: SANA, Reuters

Syrská protivzdušná obrana při zásahu proti izraelskému útoku.

Podle syrských médií se v Damašku v noci na pondělí ozývaly exploze a cílem „nepřátelských raket” se stala vojenská základna Mazza. V ní se nachází letiště a věznice, která byla označována za jedno ze středisek, kde se mučí odpůrci syrského režimu. Základna na jihozápadním okraji Damašku se stala terčem izraelských náletů již v minulosti, uvedl izraelský list The Jerusalem Post.

Syrská státní televize s odvoláním na svého zpravodaje informovala, že výbuchy poškodily několik domů. Jak doplnila státní tisková agentura SANA, syrská protivzdušná obrana množství izraelských raket sestřelila.

Izraelské nálety v Sýrii v minulosti mířily zejména na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského radikálního šíitského hnutí Hizballáh. Írán pomáhá spolu s Ruskem syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi v občanské válce, Izrael se ale obává rostoucího íránského vlivu v blízkosti svého území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám