Hlavní obsah

Izraelsko-palestinským jednáním předcházely noční boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Před středečními obnovenými jednáními mezi Izraelci a Palestinci došlo ke střetům u hranic s pásmem Gazy. Izraelské letectvo na území ve středu ráno zaútočilo ze vzduchu poté, co večer zasáhly město Sderot rakety vypálené z pásma.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Stopy kouře za raketami vypálenými na Izrael

Článek

Cílem operace bylo zasáhnout místo na severu pásma, odkud byly odpáleny, řekl mluvčí Izraelských obranných sil Peter Lerner a dodal: „To je absurdní situace, která by nebyla nikde jinde ve světě tolerována. V operacích, které mají za cíl zajistit bezpečí pro izraelské civilisty, budeme i nadále pokračovat.“

Rakety byly odpáleny ve stejnou dobu, kdy Izrael propustil z vězení 26 palestinských vězňů. Za raketovým útokem stojí podle židovského státu radikální palestinské hnutí Hamás, oznámila izraelská armáda.

Obnovené rozhovory ve stínu obstrukcí

V jeruzalémském hotelu Krále Davida se ve středu mají uskutečnit obnovené přímé izraelsko-palestinské mírové rozhovory.

Rozhovory začaly koncem července v USA, dnes se poprvé sejdou vyjednávači obou stran v přítomnosti amerického vyslance Martina Indyka k přímému jednání. Izrael bude zastupovat ministryně spravedlnosti pověřená mírovým jednáním Cipi Livniová, Palestince jejich hlavní vyjednávač Saíb Irikát. Další kolo by pak mělo následovat později v srpnu v palestinském Jerichu.

Jednání se podařilo po tříleté pauze díky intenzivní diplomacii amerického ministra zahraničí Johna Kerryho.[celá zpráva]

Konají se však v situaci, která nedává valné naděje na výsledky.

Izrael sice souhlasil s propuštěním 104 dlouhodobě vězněných Palestinců, mezi nimiž jsou i pachatelé atentátů odsouzení k smrti, ale před zahájením rozhovorů oznámil, že postaví přes dva tisíce nových bytových jednotek na okupovaných palestinských územích na západním břehu Jordánu a ve Východním Jeruzalémě.

Kvůli této výstavbě rozsáhlých sídlišť na okupovaných územích Palestinci před třemi roky ukončili jednání.

Osady, ve kterých žije na půl miliónu lidí, stojí na okupovaných územích, kde by měl vzniknout palestinský stát. [celá zpráva]

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Příbuzní vítají propuštěné palestinské vězně

Obnovit hranice z roku 1967 před šestidenní válkou ale bude kvůli nim jen obtížně možné.

Kerry se snažil Palestince uklidňovat, že souhlas s výstavbou je jen úlitbou ultrakonzervativním členům současné izraelské vlády, ta však v osadách těžko udělá větší ústupek. [celá zpráva]

Na druhou stranu asi Palestinci nejsou jednotní. Hnutí Hamás, které samo ovládá pásmo Gazy, také není ochotno k ústupkům, provádí vlastní politiku, která je tvrdě protiizraelská.

Poslední vývoj proto nedává velkou naději na průlom v Američany vymodlených rozhovorech.

Reklama

Výběr článků

Načítám