Hlavní obsah

Izraelská armáda do Rafáhu vstoupí. Bez ohledu na dohodu o příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rafáh
Aktualizováno

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že izraelská armáda vstoupí do Rafáhu bez ohledu na to, zda se podaří uzavřít s Hamásem dohodu o dočasném příměří, či nikoli. Informoval o tom web listu The Jerusalem Post s tím, že zásadní prohlášení přišlo během Netanjahuova setkání s rodinami rukojmích a padlých vojáků, kteří podporují izraelskou invazi do Pásma Gazy.

Foto: Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Netanjahu se v úterý sešel se členy fóra Naděje, které sdružuje příbuzné rukojmích, a fóra Hrdinství, v němž se spojili pozůstalí po vojácích, kteří padli během války s palestinským teroristickým hnutím Hamás.

„To, že zastavíme válku dříve, než dosáhneme všech jejích cílů, nepřichází v úvahu. Vstoupíme do Rafáhu a zlikvidujeme tam prapory Hamásu – s dohodou nebo bez dohody. Cílem je úplné vítězství,“ prohlásil Netanjahu podle The Jerusalem Post.

Američtí představitelé přitom v pondělí uvedli, že se podařilo dosáhnout nového pokroku v jednání o dohodě o rukojmích, která by s největší pravděpodobností zahrnovala alespoň částečnou revizi plánů na izraelský průnik do Rafáhu, poslední velké bašty Hamásu.

Podle prohlášení úřadu premiéra ale Netanjahu „vyslyšel výzvu členů obou fór pokračovat v dosahování cílů ozbrojeného boje a odolat mezinárodnímu tlaku“.

Hraje se také o předčasné volby

Útok na Rafáh podle webu má pro premiéra také „existenční“ význam. Krajní pravice, kterou v jeho vládě zastupují mimo jiné ministr financí Becal’el Smotrič a ministr národní bezpečnosti Itamar ben Gvir, hrozí „politickými kroky“ v případě, že izraelská armáda do „bašty Hamásu“ nevstoupí.

Parlamentní matematika naznačuje, že nejde o nic menšího než pád Netanjahuovy vlády a vyvolání předčasných voleb, o něž velmi stojí také izraelská opozice.

Izraelská vládní koalice má v současnosti 72 členů Knesetu (parlamentu). Ben Gvir se Smotričem a jejich strany mají dohromady 14 křesel. Bez nich zůstane koalici jen s 58 křesel ve 120členném Knesetu. Ztráta většiny pak znamená pád vlády.

Plán invaze do Rafáhu je hotov. Bez dohody začne do tří dnů, píšou izraelská média

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám