Hlavní obsah

Izrael vyslal Železnou klenbu na moře. Raketový deštník ochrání jeho těžební plošiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelská armáda ve středu ukázala novou verzi obranného systému Železná klenba (Iron Dome), který umožňuje odpalovat antirakety z vojenských lodí. Nově vyzbrojené křižníky budou mít za úkol chránit plošiny na těžbu zemního plynu, jehož ložiska Izrael objevil ve Středozemním moři. Železná klenba dokáže střely likvidovat za letu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael otestoval novou verzi protiraketového systému Iron DomeVideo: Reuters

 
Článek

„Železná klenba na moři zlepší schopnosti Izraele chránit své strategické zájmy,“ řekl agentuře Reuters velitel operačních systému izraelského námořnictva Ariel Šir.

Nový raketový systém už má za sebou dvě ostré zkoušky. Přede dvěma týdny úspěšně sestřelil několik balistických střel krátkého doletu, které byly odpáleny z plovoucího člunu, řekl Šir.

Židovský stát v posledním desetiletí masivně posiluje své námořnictvo proto, že ve vodách Středozemního moře objevil značná naleziště zemního plynu. Některé jsou na dostřel z pásma Gazy, a Izrael je tak potřebuje chránit před případnými útoky palestinského hnutí Hamás.

Skvělá účinnost

Na pevnině se Železná klenba osvědčila skvěle. Při opakovaných útocích Hamásu izraelské antirakety zlikvidovaly až 90 procent střel, kterými byl židovský stát zasypán.

Související témata:

Foto: Ammar Awad, Reuters

Zasněžený Jeruzalém. Sněžení zasáhlo celou širší oblast Levanty.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojená složka Hamásu Brigády Izzudína Kásama při výcviku

Před tím než mohla klenba na moře, potřebovala úpravu softwaru a lehká technická přizpůsobení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám