Hlavní obsah

Izraelská železná kopule má chytat kaťuše z Gazy a Libanonu

Právo, BBC, los

Zdrcující většinou 401 : 4 schválila americká Sněmovna reprezentantů návrh prezidenta USA Baracka Obamy poskytnout Izraeli mimořádnou finanční pomoc 205 miliónů dolarů pro urychlení výstavby izraelského protiraketového systému Iron Dome (Železná kopule).

Foto: ti, Právo

Článek

„Téměř každou píď Izraele ohrožují raketové útoky. Musíme proto zajistit, aby náš nejdůležitější spojenec v regionu měl nástroj na svoji obranu,“ citoval server INN.com Howarda Bermana, demokratického předsedu Výboru pro zahraniční věci Sněmovny reprezentantů. Záležitostí se nyní bude zabývat americký Senát.

Železná kopule má sestřelovat rakety, nejčastěji typu kaťuše, odpalované z krátké vzdálenosti kolem 5–10 kilometrů z pásma Gazy a jižního Libanonu. Současné protiraketové prostředky je dokážou jen obtížně odhalovat.

Iron Dome se skládá z řady jednotek baterií, z nichž každá má dva radary, čtyři odpalovací zařízení a přes 50 raket. Zařízení rychle vypočítá dráhu nepřátelské střely. Pokud míří do neobydlené oblasti, nereaguje. Pokud však letí na město či vesnici, dá pokyn k odpálení protirakety, napsal odborný server Strategypage s tím, že jedna baterie stojí asi 37 mil. dolarů.

Snaha žehlit vzájemné vztahy?

Získání finanční podpory označil INN.com za politický úspěch izraelského ministra obrany Ehuda Baraka, jenž systém představil při dubnové návštěvě USA. Bylo to přitom v době, již například velvyslanec Izraele ve Washingtonu Michael Oren označil za nejhorší období ve vztazích obou zemí za posledních 35 let.

Důvodem údajně prudkého ochlazení vztahů mezi tradičními spojenci byly Obamovy výzvy, aby Izrael přerušil kolonizaci palestinských území. V židovském státě ovšem tlak amerického prezidenta vyvolal pobouření.

„Obamova administrativa se teď usilovně snaží změnit atmosféru. Ničemu by totiž nepomohlo nechat Izrael v pocitu, že je ponižován,“ vysvětlil Obamův návrh dotovat Železnou kopuli Jonathan Spyer z Centra pro globální výzkum mezinárodních záležitostí v izraelské Herzliji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám