Hlavní obsah

Izrael skončí spolupráci s vyšetřovateli OSN, budou-li zpovídat vojáky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael v pondělí pohrozil, že odvolá spolupráci s komisí OSN, která má v úterý zahájit vyšetřování okolností květnového zásahu izraelského komanda proti flotile propalestinských aktivistů v mezinárodních vodách. Jeruzalému se nelíbí, že by před komisí měli svědčit jeho vojáci, uvedla agentura AP.

Foto: Sebastian Scheiner/Pool , Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Generální tajemník OSN minulý týden oznámil, že od 10. srpna začne pracovat čtyřčlenná komise, v níž bude i jeden zástupce z Turecka, odkud pocházelo devět obětí izraelského zásahu, a jeden z Izraele. Panel povede novozélandský expremiér Geoffrey Palmer a čtvrtým komisař má být odcházející kolumbijský prezident Alvaro Uribe.

Izrael slíbil, že bude s komisí spolupracovat. [celá zpráva]

Hrozbu, že Izrael nebude spolupracovat, přednesl jen pár hodin poté, co před panelem, který zřídila izraelská vláda, stanul premiér Benjamin Netanjahu. [celá zpráva]

Zásah hájil s tím, že zabránil dodávce zbraní do pásma Gazy. Netanjahu nepřímo obvinil Turecko z provokace, když navzdory požadavkům Izraele nechalo flotilu s aktivisty ke Gaze pod izraelskou blokádou vyplout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám