Hlavní obsah

Izrael přiznal rozsáhlý nálet na Sýrii s dvacítkou cílů, 23 mrtvých

Jeruzalém/Damašek

Izraelské letectvo podniklo v noci na středu rozsáhlý útok na pozice syrských a íránských sil, podle listu The Jerusalem Post přiznala izraelská armáda dvacet úderů. Podle exilové organizace SOHR si nálety vyžádaly nejméně 23 obětí.

Foto: ČTK/AP

Syrští zdravotníci ošetřují ženu zraněnou při izraelském náletu.

Článek

Izraelské obranné síly oznámily, že podnikly útoky ve velkém měřítku na pozice íránských gard Kuds a syrských jednotek jako odvetu za „rakety vypálené na Izrael íránskými silami v Sýrii“.

Podle sdělení mluvčího IDF Hidaje Zilbermana se nepodařilo zasáhnout místo, odkud byly odpáleny rakety na Izrael, ale podařilo se zasáhnou desítky cílů v Damašku, západně od Damašku a na Golanských výšinách včetně skladišť a vojenských velitelských center. Podle Zilbermana úder ukázal, že Izrael neumožní Íráncům zakopat se v Sýrii.

Nejdůležitějším cílem bylo řídící středisko na damašském mezinárodním letišti, řekl agentuře AFP mluvčí izraelských obranných sil Jonathan Conricus: „To je hlavní budova, která slouží revolučním gardám pro koordinaci jejich logistických středisek při přepravě vojenského vybavení z Íránu do Sýrie a dál.“

Zničená budova na damašském letišti

Syrská tisková agentura SANA uvedla, že syrská protivzdušná obrana čelila „těžkému útoku“ izraelských bojových letadel. Ty podle agentury odpálily rakety nad Golanskými výšinami a nad městem Mardžajún.

Izraelské rakety zasáhly cíle v Sýrii. Zemřeli dva civilisté

Blízký a Střední východ

SANA uvedla, že se většinu raket syrské protivzdušné obraně podařilo sestřelit. Izrael potvrdil, že proti jeho letounům byly vypáleny rakety, ale žádná cíl nezasáhla: „Během našeho útoku na syrské a íránské teroristické cíle byly vypáleny syrské protiletadlové rakety navzdory jasným varováním, aby se zdržely takové palby. Výsledkem bylo zničené řady syrských protiletadlových baterií.“

SANA uvedla, že při útoku zemřeli dva civilisté, když jejich dům ve městě jihozápadně od Damašku zasáhla střepina. Při náletu bylo zraněno i několik dalších lidí poblíž hlavního města včetně dívky na předměstí Kudsajá severozápadně od Damašku.

Ze Sýrie vylétly čtyři rakety na Izrael. Obratem přišla odveta

Blízký a Střední východ

SOHR uvádí, že mezi 23 oběťmi bylo 15 cizinců a někteří z nich byli Íránci. Předseda této exilové organizace Ramí Abdar Rahmán ale řekl, že mezi oběťmi je pět syrských vojáků, 16 Íránců a bojovníků podporovaných Íránem a rovněž dva civilisté. Podle něj byly terči muniční sklady íránských oddílů Al-Kuds na damašských předměstích Kisva a Kudsajá.

Rusko nálet odsoudilo, tajemník ministra zahraničí Michail Bogdanov řekl, že operace byla zcela v rozporu s mezinárodním právem.

Foto: ČTK/AP

Dům na předměstí Damašku Kudsaja poškozený při izraelském útoku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám