Hlavní obsah

Izraelské rakety zasáhly cíle v Sýrii. Zemřeli dva civilisté

Damašek

Izraelská armáda při odvetném útoku zasáhla v Sýrii desítky cílů. Dva civilisté při útoku zemřeli, další byli zraněni. Několik raket nad Damaškem zničila protivzdušná obrana, napsala syrská státní agentura SANA.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Syrská protivzdušná obrana likvidovala izraelské střely. (Ilustrační foto)

Článek

„Zhruba hodinu po půlnoci vypálily izraelské letouny nad Golanskými výšinami a Mardžajúnem střely,“ uvedl zdroj ze syrské armády pro státní agenturu. SANA tvrdí, že většinu z nich syrský protivzdušný systém zneškodnil.

Dva civilisté zemřeli poté, co jejich dům jihozápadně od Damašku zasáhl šrapnel. Při náletu bylo zraněno i několik dalších lidí poblíž hlavního města.

Izraelská armáda uvedla, že útok byl odvetou za čtyři úterní syrské rakety. Ty cílily na Golanské výšiny, jejichž část Izrael okupuje, a protiraketová obrana je všechny zneškodnila. „V reakci na rakety odpálené íránskými silami ze syrského území na Izrael včera večer zasáhly bojové letouny izraelské armády vojenské cíle íránských jednotek Al-Kuds a syrských ozbrojených sil, včetně raket země-vzduch, vojenských základen a skladišť se zbraněmi,” uvedla izraelská armáda v prohlášení.

Izrael ještě donedávna své vojenské operace nekomentoval, o úderech na íránské cíle v Sýrii však informuje.

„Pravidla se změnila. Kdokoliv přes den vypálí na Izrael, nebude v noci spát. Náš vzkaz vedení Íránu je jasný: už nemáte imunitu. Kamkoliv natáhnete svá chapadla, usekneme vám je,” prohlásil podle listu Jediot Achronot izraelský ministr obrany Naftali Bennett.

Ze Sýrie vylétly čtyři rakety na Izrael. Obratem přišla odveta

Blízký a Střední východ

Od začátku syrského konfliktu v roce 2011 vedl Izrael několik útoků v Sýrii proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada a proti jeho spojencům – Íránu a libanonskému Hizballáhu.

Syrská občanská válka, kterou zažehlo utlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se během let zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si vyžádalo již nejméně 400 tisíc obětí a přes 11 milionů obyvatel muselo opustit své domovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám