Hlavní obsah

Izrael podmiňuje konec útočení 15letým příměřím, hrozí invazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Káhira
Aktualizováno

Izrael podmiňuje ukončení útoků na pásmo Gazy patnáctiletým příměřím. S odvoláním na diplomatické zdroje v Káhiře, kde se o příměří vyjednává, to v pondělí oznámil izraelský server Ynet. Klade si i další velmi tvrdé podmínky. Podle některých zpráv ale také Izrael uvedl, že příměří bude uzavřeno do 72 hodin, jinak zahájí pozemní operaci.

Foto: Darren Whiteside , Reuters

Izraelská antiraketa vypálená u Aškelonu

Článek

Izrael sice zmobilizoval pro případ pozemní operace desítky tisíc záložníků, ale stále tvrdí, že dává přednost diplomatickému řešení. Jeden z poradců premiéra Benjamina Netanjahua v pondělí řekl, že "Izrael dává přednost politickému řešení, které obyvatelům jižního Izraele zaručí klid. Bude-li to možné, pak už pozemní operace nebude zapotřebí."

Izrael už varoval, že může pozemní operaci spustit. [celá zpráva]

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelští tankisté u hranic s pásmem Gazy

K izraelským požadavkům dále patří ukončení pašování a převozu zbraní do pásma a zastavení raketové palby a útoků na izraelské vojáky u hranice s pásmem ze strany všech palestinských skupin. Izrael si ale chce udržet právo na pronásledování teroristů, jak v případě již vykonaného útoku, tak v případě bezprostřední hrozby útoku.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelské obrněné transportéry u pásma Gazy

Naopak souhlasí s tím, aby zůstal otevřený hraniční přechod Rafáh mezi pásmem a Egyptem. Přechody z pásma Gazy do Izraele zůstanou uzavřeny. Garantem dohody o příměří mají být egyptští politici včetně prezidenta Muhammada Mursího. Ten se snaží příměří zprostředkovat. Varoval, že izraelská invaze by měla vážné důsledky. Podle něj by pozemní operaci Egypt nikdy neschválil stejně jako "svobodný svět".

Politický vůdce Hamásu Chálid Mišál řekl, že pokud Netanjahu požaduje příměří, stačí, když Izrael skončí válku, kterou zahájil. To ale Izrael odmítl.

Mišál varoval, že je možné jak příměří, tak další eskalace konfliktu. Zdůraznil, že morálka v Gaze je vysoká.

Kvůli eskalujícím bojům míří do Egypta generální tajemník OSN Pan Ki-mun. V neděli řekl: „Musí to skončit. Mířím do oblasti, abych osobně apeloval na ukončení násilí a podpořil úsilí vedoucí k tomuto cíli.“ Palestinci vypálili na Izrael už 1000 raket. Zemřeli tři Izraelci a 95 Palestinců.

Foto: ČTK/AP

Izraelští vojáci spí u obrněných transportérů a tankům, aby mohli kdykoli vyrazit do boje.

Podmínky Hamásu

Hamás požaduje zastavení vojenských útoků na Gazu i cílených akcí proti vedení této organizace a garanci dodržování podmínek ze strany Egypta. Vlastní požadavky vznesla i další z radikálních skupin Islámský džihád. Ta chce zlepšení spojení mezi Palestinci z pásma Gazy a ze Západního břehu Jordánu. Mezi oběma územími leží Izrael.

Foto: David Ryneš, Novinky

Gaza

Palestinci vypálili rakety na izraelská města Aškelon, Ašdod, Beerševa a Sderot. Protiraketová obrana osm z nich zneškodnila a ty, které dopadly, nikoho nezranily. Jedna ze tří raket, která zasáhla Aškelon, dopadla do budovy školy, jež však byla prázdná.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Dům zničený při izraelském náletu v Táboře Chán Junís

Ze Sinaje mohli střílet teroristé 

Izrael též podle Ynet zjišťuje, zda rakety, které dopadly v pátek na oblast Eškolu, nebyly vypáleny ze Sinaje. K ostřelování Izraele ze Sinaje se přihlásila na Al-Káidu napojená skupina Mudžáhidové rady šúry na videu, kde bylo zachyceno, jak odpaluje raketu ráže 107 mm.

Foto: Nir Elias, Reuters

Izraelští vojáci na hranicích s pásmem Gazy

Nepokoje na Golanských výšinách

V sobotu byl také zasažen džíp hlídky na syrsko-izraelské hranici na Golanských výšinách, které Izrael okupuje od roku 1967. Žádný z izraelských vojáků nebyl zraněn. Izraelské tanky v odvetu pálily na syrské postavení a zasáhly dva syrské 120milimetrové minomety sovětského původu, napsal Ynet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám