Hlavní obsah

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom pro průjezd pomoci do Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský přechod Kerem Šalom se v sobotu poprvé od 7. října, kdy začal konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, otevřel pro průjezd nákladních vozů s humanitární pomocí do Pásma Gazy. Řekl to podle agentury Reuters mluvčí izraelské vlády, která otevření přechodu schválila tento týden.

Foto: Cogat Via X, Reuters

Kontrola kamionů s humanitární pomocí na přechodu Kerem Šalom

Článek

Krok by měl vést k navýšení objemu dodávek pomoci pro obyvatele v Pásmu Gazy, které po Izraeli požaduje řada zemí světa včetně jeho spojenců.

Otevření přechodu v jižním cípu Pásma Gazy v pátek schválila vláda premiéra Benjamina Netanjahua. Podle ní by otevření přechodu mělo umožnit průjezd nejméně 200 nákladních vozů s humanitární pomocí denně. Už na počátku týdne Izrael umožnil inspekce nákladních vozů s humanitární pomocí pro Pásmo Gazy na přechodu Kerem Šalom.

Foto: Cogat Via X, Reuters

Kamiony s humanitární pomocí na přechodu Kerem Šalom

Obnovení bojů v Pásmu Gazy zastavilo kamiony s pomocí

Blízký a Střední východ

Jediným otevřeným přechodem byl dosud Rafáh, který spojuje Pásmo Gazy s Egyptem. Ten obnovil svůj provoz zhruba dva týdny po vypuknutí konfliktu a od té doby je pro humanitární pomoc s výjimkou několika přestávek otevřený.

Foto: Cogat Via X, Reuters

Kamiony s humanitární pomocí na přechodu Kerem Šalom

Objem humanitární pomoci přepravované do Pásma Gazy se podle agentur výrazně snížil, poté co 1. prosince vypršelo týdenní příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás. O velmi špatné humanitární situaci na palestinském území, na kterém Izrael bojuje s Hamásem, opakovaně mluví představitelé OSN.

Výzvy k navýšení humanitární pomoci zaznívají i od spojenců Izraele a tento požadavek obsahuje i rezoluce, kterou v úterý schválila velká většina zemí ve Valném shromáždění OSN. Pro hlasovalo 153 států, proti bylo deset zemí včetně České republiky.

Šéfka EK von der Leyenová navštívila Rafáh a vyzvala k větší pomoci Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám