Hlavní obsah

Šéfka EK von der Leyenová navštívila Rafáh a vyzvala k větší pomoci Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rafáh

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová v sobotu navštívila Egypt, kde odmítla nucené vyhánění Palestinců. V Káhiře jednala s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a pak navštívila hraniční přechod Rafáh, kudy proudí do Pásma Gazy humanitární pomoc. Tam vyzvala k větší pomoci obyvatelům Pásma Gazy.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Von der Leyenová poděkovala Egyptu za roli, jakou sehrává při poskytování pomoci Palestincům.

„Shodli jsme se na zásadě žádného nuceného přemístění Palestinců a na politickém horizontu dvoustátního řešení,“ uvedla na sociálních sítích německá politička po jednání s egyptským prezidentem. Dodala, že s Egyptem chce budovat dlouhodobé vztahy.

Při návštěvě hraničního přechodu Rafáh pak šéfka EK zdůraznila, že Evropská unie je největším dárcem humanitární pomoci Palestincům. „Všichni jsme se shodli, že je zapotřebí, aby se k Palestincům v Pásmu Gazy dostala větší pomoc,“ napsala na síti X.

Dodala, že EK poskytne Egyptu další logistickou podporu a podpoří úsilí o nalezení dalších humanitárních tras.

Egypt je klíčovým regionálním hráčem a má významnou roli i v současném konfliktu mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás. Von der Leyenová má na programu také jednání v Jordánsku, které je rovněž klíčovou arabskou zemí v oblasti.

EU ztrojnásobí pomoc pro Pásmo Gazy. S okamžitou platností, oznámila von der Leyenová

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám