Hlavní obsah

Obnovení bojů v Pásmu Gazy zastavilo kamiony s pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes hraniční přechod Rafáh do Pásmy Gazy přestaly po pátečním obnovení bojů mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás přejíždět kamiony s humanitární pomocí a palivem pro obyvatele enklávy. S odvoláním na egyptské zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Hustý dým se objevil nad Pásmem Gazy po obnovení bojů v enklávě.

Článek

Dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy se podle Reuters během příměří výrazně zvýšily. Podle čtvrteční zprávy palestinského Červeného půlměsíce od pátku, kdy příměří začalo, do středy, překročilo hranici v Rafáhu 1132 kamionů s pomocí.

Humanitární organizace ovšem uvedly, že je to stále mnohem méně než by 2,3 milionu obyvatel palestinské enklávy potřebovalo. OSN v pátek označila obnovení bojů v oblasti za katastrofu.

Hamás ukázal video plačícího otce, kterému oznámil smrt zajaté manželky a dětí

Blízký a Střední východ

Přechod v Rafáhu na hranici s Egyptem je jediným místem, kudy mohou kamiony s pomocí do Gazy vstoupit.

Všechny ostatní hraniční přechody vedou do Izraele, který po vpádu Hamásu ze 7. října, při němž zahynulo 1200 lidí, Pásmo Gazy zablokoval. Enkláva je přitom prakticky zcela závislá na humanitárních dodávkách i v mírových dobách.

Omezené dodávky pomoci tam začaly proudit přes Rafáh 21. října. Od té doby do začátku příměří to bylo jen asi 1400 kamionů, přitom před válkou tam mířilo kolem 500 kamionů denně.

Příměří vypršelo. Izraelská armáda oznámila obnovení operací v Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám