Hlavní obsah

Izrael nezastaví útoky v Gaze kvůli tlaku mezinárodního společenství

– Jeruzalém

Izrael nepodlehne tlaku mezinárodního společenství a bude pokračovat v operacích proti pásmu Gazy, dokud nebude na jihu Izraele klid. Uvedl to v pátek izraelský premiér Benjamin Netanjahu v den, kdy počet obětí odvetných izraelských útoků přesáhl sto.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Auto poškozené troskami sestřelené palestinské rakety

Článek

„Žádný mezinárodní tlak nám nezabrání jednat plnou silou,“ řekl v pátek Netanjahu, přestože odpor proti izraelské operaci Ochranné ostří ve světě sílí. Už ve čtvrtek vyzval k příměří generální tajemník OSN Pan Ki-mun a v pátek uvedla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, že „existují vážné pochybnosti o tom, zda jsou izraelské nálety v souladu s mezinárodním právem, které zakazuje útočit na civilisty”. Mezi oběťmi jsou i děti.

Odvetné izraelské údery na palestinské radikály si podle palestinských zdravotnických zdrojů už vyžádaly přes sto obětí a 675 zraněných. Z pásma Gazy však stále vylétají rakety na židovský stát.

Netanjahu uvedl, že už bylo napadeno více než tisíc cílů. Tvrdí, že je ale potřeba udělat ještě více. Operace podle něj neskončí, dokud nebude na jihu Izraele klid a nepřestane ostřelování z pásma Gazy. Nevyloučil ani případnou pozemní akci: „Jsme připraveni na všechny možnosti.“

Netanjahu kritizoval stažení z Gazy

Zdůraznil, že Izrael nyní platí cenu za to, že se z pásma v roce 2005 stáhl, což, jak zdůraznil, nepodporoval. Podle něj by stažení ze západního břehu Jordánu vytvořilo další dvacet front, dalších dvacet Gaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám