Hlavní obsah

Izrael je připraven vyhlásit příměří výměnou za propuštění rukojmích, oznámil prezident Herzog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský prezident Jicchak Herzog v úterý prohlásil, že jeho země je připravena vyhlásit druhé příměří v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmích, které tam teroristické hnutí Hamás drží. Podle agentury Reuters zároveň slíbil, že po vyhlášení klidu zbraní Izrael umožní rozšíření dodávek humanitární pomoci do palestinské enklávy.

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Izraelský prezident Jicchak Herzog

Článek

„Izrael je připraven na další humanitární příměří a navýšení dodávek humanitární pomoci (do Pásma Gazy), aby umožnil propuštění rukojmích,“ řekl Herzog. „Odpovědnost je nyní plně na (vůdci Hamásu Jahjáovi) Sinvárovi a vedení Hamásu,“ uvedl podle Reuters.

Hamás v úterý oznámil, že odmítá jednat o výměně zajatců, dokud Izrael vede válku v Pásmu Gazy, ale je otevřen jakékoli iniciativě, která by vedla k jejímu ukončení.

Katarští a egyptští zprostředkovatelé, kteří usilují o obnovení dohody mezi Hamásem a Izraelem o propuštění dalších rukojmích, už předtím podle egyptských zdrojů informovali Spojené státy, že předběžná jednání o novém ujednání váznou, neboť Hamás si jako podmínku klade právě okamžité příměří.

Foto: Profimedia.cz

Šéf izraelské tajné služby Mossad David Barnea (vlevo) a ředitel izraelské kontrarozvědky Šin Bet Ronen Bar

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena se podle egyptského zdroje webu newarab.com nicméně domnívá, že uzavření nové dohody o rukojmích bude možné, pokud Egypt a Katar na Hamás vyvinou dostatečně silný tlak.

Vedení Hamásu pojede do Káhiry

Podle webu listu The Jerusalem Post ve středu do Káhiry přijede delegace představitelů Hamásu v čele s Ismáílem Haníjou, která budou jednat o případné dohodě o propuštění rukojmích s představiteli egyptských zpravodajských služeb. Jde o první návštěvu představitelů Hamásu v Egyptě od týdenního příměří z konce listopadu.

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns se v pondělí podle serveru Axios ve Varšavě setkal s katarským premiérem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním a se šéfem izraelské zpravodajské služby Mossad Davidem Barneou, aby s nimi projednal možnost uzavření nové dohody o propuštění rukojmích.

Našli jsme největší tunel Hamásu, hlásí izraelská armáda

Blízký a Střední východ

Izrael udeřil na palestinskou enklávu v reakci na krvavý útok Hamásu ze 7. října. Teroristé tehdy zabili na území židovského státu 1200 lidí a dalších 240 zavlekli do Pásma Gazy.

Válka v Gaze si na straně Palestinců podle úřadů ovládaných Hamásem vyžádala už 19 600 mrtvých a přes 52 000 zraněných. Čísla nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Musíte nás osvobodit za jakoukoli cenu. Hamás zveřejnil video, jež má ukazovat rukojmí

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám