Hlavní obsah

Izrael chce po válce v Gaze nárazníkovou zónu. Už to sdělil arabským sousedům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael chce v Pásmu Gazy po skončení války s teroristickým hnutím Hamás vytvořit nárazníkovou zónu, která by zabránila budoucím útokům. O svém plánu již informoval své sousedy, Egypt a Jordánsko, i Spojené arabské emiráty (SAE), s nimiž v roce 2020 normalizoval vztahy, sdělila agentura Reuters.

Foto: Israel Defense Forces, Reuters

Boje v Pásmu Gazy (listopad 2023)

Článek

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua „chce toto nárazníkové pásmo mezi Gazou a Izraelem od severu k jihu, aby zabránila jakémukoli pronikání Hamásu nebo jiných ozbrojenců do Izraele či jejich útokům“, uvedl jeden ze tří zdrojů agentury Reuters.

„Plán je podrobnější,“ odpověděl na otázku ohledně vytvoření nárazníkové zóny Ofir Falk, Netanjahuův zahraničněpolitický poradce. Sestává podle něj ze tří věcí. Při nastínění postoje izraelské vlády uvedl, že jde o zničení Hamásu, demilitarizaci a deradikalizaci Pásma Gazy.

„Součástí procesu demilitarizace může být nárazníková zóna,“ dodal Falk. Na otázku, zda byly tyto plány představeny mezinárodním partnerům včetně arabských států, odmítl uvést podrobnosti.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský protiraketový systém Iron Dome (Železná kupole) likviduje střely odpálené z Pásma Gazy na izraelský Aškelon (1. prosince 2023)

O plánech se podle zdrojů Reuters dozvěděla také Saúdská Arábie, která nemá vazby s Izraelem a po vypuknutí války 7. října zastavila normalizační proces zprostředkovaný Spojenými státy. Turecko bylo rovněž informováno, uvedly zdroje.

Obnovení bojů v Pásmu Gazy zastavilo kamiony s pomocí

Blízký a Střední východ

Izrael již v minulosti naznačil, že uvažuje o nárazníkové zóně uvnitř Pásma Gazy, Spojené státy ale již zdůraznily, že jsou proti jakémukoli plánu, který by zmenšil rozlohu palestinského území. Zásah do Pásma Gazy, které je dlouhé asi 40 kilometrů a široké asi pět až 12 kilometrů, by 2,4 milionu obyvatel vtěsnalo na ještě menší území.

Dva egyptské bezpečnostní zdroje uvedly, že Izrael při zprostředkovatelských rozhovorech s Egyptem a Katarem nadnesl myšlenku odzbrojení severní části Pásma Gazy a zřízení nárazníkové zóny na severu enklávy pod mezinárodním dohledem. Dodaly, že několik arabských států se proti tomu postavilo.

Příměří vypršelo. Izraelská armáda oznámila obnovení operací v Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám