Hlavní obsah

Islámský stát vězní 3500 otroků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 19 tisíc mrtvých, více než 36 tisíc lidí zraněných, 3,2 miliónu lidí bez domova. Taková je podle OSN bilance násilností v Iráku i po ukončení bojových akcí spojenců v zemi od počátku roku 2014 do loňského října. Velkou mírou k tomu přispívá brutalita extremistů z Islámského státu (IS), kteří vězní jako otroky okolo 3500 lidí, většinou ženy a děti z komunity jezídů.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Rozstřílené město Ramádí

Článek

Míra násilí v Iráku podle společné zprávy mise OSN v Iráku a Úřadu vysokého komisaře pro lidská práva „zůstává závratná“. Zejména „takzvaný Islámský stát se nadále dopouští systematického a plošného násilí a porušování mezinárodních lidských práv a humanitárního práva“. „Tyto činy mohou být v některých případech válečnými zločiny, zločiny proti lidskosti a možná genocidou,“ dodali autoři zprávy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Násilností včetně únosů a protiprávního zabíjení se ovšem nedopouští jen IS, nýbrž i vládní vojska a různé milice včetně těch kurdských.

Zpráva založená na rozhovorech s oběťmi, přeživšími a svědky přitom upozorňuje, že uvedené počty pro dané období mohou být ve skutečnosti mnohem vyšší, zvláště ty z provincie Anbár, kterou z velké části ovládá IS.

Obscénně vysoký počet případů

Dokument poznamenává, že jen ve městě Mosulu unesli bojovníci IS až 900 dětí, aby je indoktrinovali a vycvičili k vojenským účelům. Ženy i děti jsou také sexuálně zneužívány.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Jezídové při jedné ze slavností

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Až „obscénně“ vysoký počet obětí podle komisaře OSN pro lidská práva Zaída Raáda Zaída Husajna ale ještě pořád neukazuje na celkovou míru utrpení civilistů, z nichž mnozí umírají kvůli nedostatku základních potravin, vody a lékařské péče. To podle Husajna „drsně ilustruje, před čím se iráčtí uprchlíci snaží uniknout, když utíkají do Evropy a dalších oblastí. To je ta hrůza, které ve své vlasti čelí“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám