Hlavní obsah

Islámský stát ve své někdejší baště Mosulu padl, oznámil irácký premiér

– Bagdád • Aktualizováno

Irácký premiér Hajdar Abádí v pondělí oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku. Na Twitteru to oznámilo tiskové oddělení jeho úřadu.

Foto: Stringer, Reuters

Iráčané oslavují v Mosulu

Článek

„Ze srdce Mosulu oznamujeme vítězství. Oznamuji odtud konec, porážku a zhroucení teroristického státu klamu a terorismu, který vyhlásil z Mosulu Daíš (Islámský stát),” prohlásil irácký ministerský předseda podle agentury Reuters.

„Svou krví, svými oběťmi a svým úsilím jsme osvobodili Irák, jeho půdu a jeho lidi," dodal irácký premiér.

Už v neděli se očekávalo, že irácký premiér vítězství v bitvě o Mosul oficiálně oznámí v projevu k národu. Z toho ale sešlo, protože město ještě nebylo od islamistů zcela vyčištěno.

Vládní síly v pondělí ve druhém největším iráckém městě stále bojovaly proti posledním malým hnízdům islamistického odporu u řeky Tigris. V pondělí ale padly i poslední jádra odporu, což už podle agentury AP potvrdila i Američany vedená koalice.

Domovy opustilo 900 tisíc obyvatel

Během bojů o Mosul bylo podle OSN z města vyhnáno více než 900 tisíc lidí. Podle mezinárodních organizací v něm ale zůstávaly desetitisíce civilistů, pro něž by byl útěk příliš nebezpečný.

Podle koordinátorky OSN pro humanitární záležitosti v Iráku Lisy Grandeové humanitární krize v Mosulu ještě nekončí. Z 54 městských částí je 15 silně a 23 středně poničeno. Hlavně v západní části města leží v rozvalinách celé čtvrti.

Mosul byl poslední významnou baštou Islámského v Iráku a zároveň největší město, které měl pod kontrolou. Islamisté do města překvapivě vpadli v červnu roku 2014 a v krátkém čase si je celé podmanili.

Reklama

Související témata:

Související články

Iráčtí vojáci už slaví v ulicích Mosulu

Islámský stát ve své někdejší největší državě v iráckém Mosulu klade poslední zbytky odporu, který útočící jednotky do několika hodin zlomí. Oznámila to irácká...

Výběr článků

Načítám