Hlavní obsah

Islám nikdy nebyl náboženstvím míru, ozval se šéf Islámského státu

• Aktualizováno

Islámský stát (IS) ve čtvrtek na internetu zveřejnil zvukovou nahrávku s poselstvím svého šéfa Abú Bakra Bagdádího. Ten na 35 minut trvajícím záznamu vyzývá všechny muslimy, aby emigrovali do chalífátu, který IS vyhlásil, a mimo jiné prohlásil, že jejich boj je legitimní, protože islám není žádné mírové náboženství.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí

Článek

„Pro žádného muslima neexistuje omluva, pokud se nepřestěhuje do Islámského státu. Je povinností každého se připojit. Vyzýváme vás, abyste se buď přidali, anebo pozvedli zbraň, ať jste kdekoli,“ prohlašuje Bagdádí na záznamu, který byl opatřen překladem do angličtiny, ruštiny, turečtiny, francouzštiny a němčiny.

„Islám nikdy nebyl náboženstvím míru. Islám je náboženstvím boje. Ať si nikdo nemyslí, že válka, kterou vedeme, je válkou Islámského státu. Je to válka všech muslimů, ale Islámský stát stojí v jejím čele. Je to válka muslimů proti bezvěrcům. Ó, muslimové, veďte válku všude. Je to povinnost každého muslima,“ pokračuje mluvčí na záznamu.

Vzkaz nepřátelům

Analytici podle agentur uvádějí, že se zřejmě skutečně jedná o hlas Bagdádího, o němž irácká vláda tvrdí, že je vážně zraněný. Pravost nahrávky ale zatím nikdo oficiálně nepotvrdil.

Podle bývalého analytika CIA Bucka Sextona chce Islámský stát hlavně vyslat vzkaz svým protivníkům. „Chtějí očividně říct: No jo, mysleli jste si, že jste ho dostali, ale nedostali, sněte dál,“ řekl Sexton stanici CNN.

Zdá se, že záznam byl pořízen nedávno, protože Bagdádí na něm odsuzuje saúdské nálety v Jemenu, které začaly koncem března. Zmiňuje také úprk tisíců lidí z iráckého Ramádí, který nastal minulý měsíc po postupu bojovníků IS.

Na veřejnosti nevystupuje

Bagdádí se na veřejnosti objevuje jen výjimečně. Jediný záznam z veřejného vystoupení pochází z jeho kázání v severoiráckém Mosulu z loňského července.

Poselství naposledy zveřejnil loni v listopadu, když na 17 minut dlouhé nahrávce označil koalici spojenců v čele USA za slabou a bezmocnou.

Irácká vláda před několika týdny oznámila, že Bagdádí byl při jednom z náletů vážně zraněn. Dokonce se spekulovalo o tom, že není schopen zastávat svou funkci a byl nahrazen svým pobočníkem abú Alá Afrím.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Američané nepotvrdili zranění Bagdádího, ani údajné zabití Afrího, které Bagdád oznámil tento týden. Podle serveru Daily Beast navíc Iráčané zprávu o zabití doložili videem odjinud. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám