Hlavní obsah

Íránští studenti napadli britskou ambasádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Íránští studenti v úterý vnikli do budovy velvyslanectví Velké Británie v Teheránu, uvedla agentura AP. Před ambasádou se konala demonstrace proti novým britským sankcím vůči Íránu a sešlo se tam asi tisíc lidí. Policie postupně davy rozehnala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránští studenti vzali útokem britskou ambasáduVideo: Reuters

 
Článek

Na televizních záběrech bylo vidět, jak někteří studenti vrhají kameny. Strhli také vlajku z budovy, spálili ji a místo ní vyvěsili íránskou, a z okna vyhazovali dokumenty, které rovněž zapálili. Zapáleno bylo i jedno auto velvyslanectví. Zaměstnanci uprchli zadním vchodem.

V místě se strhla potyčka s policisty, kteří později dav rozehnali. Studenti do budovy ambasády pronikli celkem dvakrát.

"Smrt Anglii" či "Měli bychom převzít ambasádu", křičeli demonstranti.

Dav žádal okamžitý odchod britského velvyslance. O jeho vyhoštění rozhodl už v neděli parlament, ale rozhodnutí ještě musí potvrdit státní rada. Írán tak reaguje na nové sankce Velké Británie kvůli jeho jadernému programu.

Londýn přerušil veškeré finanční styky s Íránem minulý týden v reakci na poslední zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která poprvé uvedla, že části jaderného programu mají vojenský charakter.

Sankce vůči Íránu po zveřejnění zprávy zpřísnily i USA a Kanada.

Reklama

Výběr článků

Načítám