Hlavní obsah

Íránské čluny ohrožovaly americké lodě v Hormuzském průlivu

– Vídeň/Washington

Americká hlídková loď USS Sirocco musela v pondělí vyslat akustický varovný signál kvůli postupu tří rychlých člunů íránských revolučních gard, které se proháněly okolo amerických lodí v Hormuzském průlivu, uvedlo v úterý americké námořnictvo.

BEZ KOMENTÁŘE: Íránské čluny ohrožovaly americké lodě v Hormuzském průlivuVideo: AP

 
Článek

Posádky tří člunů íránských revolučních gard se chovaly podle amerického námořnictva „nebezpečně a neprofesionálně“, když se přibližovaly těsně k americkým lodím USS Sirocco a USNS Chocktaw.

Írán se k incidentu v Hormuzském průlivu, kterým proplouvají lodě vyvážející asi pětinu celosvětové spotřeby ropy, nijak nevyjádřil.

Došlo k němu v době rostoucího napětí okolo íránského jaderného programu. Teherán podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) oznámil, že bude opět obohacovat uran, a to v podzemním jaderném zařízení Fordo. V kaskádě je 166 moderních odstředivek IR-6, které umožňují snadno obohacovat uran na různé stupně obohacení.

Podle důvěrné zprávy určené pro členské státy MAAE, kterou má k dispozici agentura Reuters, Írán informoval, že zahájil proces, jenž se provádí před obohacováním uranu. Teherán neupřesnil, na jakou úroveň bude zařízení obohacovat.

Foto: AP

Americké námořnictvo oznámilo, že jeho jednotky se ve strategickém Hormuzském průlivu střetly s íránskými polovojenskými revolučními gardami.

V roce 2015 Írán podepsal se světovými mocnostmi dohodu, jejíž součástí bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderného programu Teheránu. Americký prezident Donald Trump v roce 2018 od dohody jednostranně odstoupil a obnovil sankce proti Íránu. Írán pak začal dohodu porušovat.

Jednání o obnově dohody stagnují, i když nový americký prezident Joe Biden se vyslovil pro její pokračování.

Reklama

Výběr článků

Načítám