Hlavní obsah

Íránci dostali za povinnost dbát na "střídmý islámský sestřih"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy v Íránu si musí podle práva šaría na veřejnosti zahalovat hlavu šátkem. Přísnější pravidla budou i pro muže – v Teheránu vyšel katalog vhodných účesů, první od islámské revoluce v roce 1979.

Článek

Nový styl má podle šéfky společnosti, která katalog vydala, Džaleh Chodajarové pomoci bojovat proti invazi západní kultury. Vychází z islámského dědictví a bude modifikován v provinciích v souladu s regionální kulturou. Dosud mají někteří mladí západní sestřih, vzorem jim bývají také hollywoodské hvězdy.

Na snímcích jsou střihy pro kudrnaté i rovné vlasy. Vlasy nesmějí být dlouhé, ale u některých účesů jsou zachovány postranní kotlety a někdy i patka.

Policie postihuje nedodržování náboženských pravidel oblékání od roku 2005, kdy se stal prezidentem Mahmúd Ahmadínežád. Ženám nesmí na ulici vykouknout ani pramínek vlasů. Lidé, kteří příkazy nedodržují, bývají nejdříve pokáráni, někdy jsou krátce i na policejní stanici. Pokud se opakovaně proviní, mohou být zadrženi i na delší dobu a předvoláni před soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám