Hlavní obsah

Írán získal obohacený uran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERĄAN

Íránská studentská tisková agentura ISNA v pátek oznámila, že Írán obohacuje uran už v druhé kaskádě centrifug. Podle jejího tvrzení iránští vědci již získali z druhé kaskády odstředivek výsledný produkt - obohacený uran. Poprvé se mu to povedlo v únoru.

Článek

"Z druhé kaskády jsme získali výsledný produkt," sdělil informovaný zdroj této agentury. Plynný hexafluorid uranu byl do odstředivek cylindrického tvaru, které se otáčejí nadzvukovou rychlostí, vpuštěn již minulý týden. 

Ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Mohammed Baradej počátkem týdne oznámil, že Írán už začal s "testy naprázdno" druhé kaskády 164 centrifug v Natanzu. Tady už funguje prvá kaskáda. [celá zpráva]

Centrifugy umožňují získat různě vysoce obohacený uran, který se dá použít nejen jako palivo v jaderných elektrárnách, ale -  je-li vysoce obohacený - i v jaderných náložích. Pokud by však chtěl Írán vyrábět vlastní palivo, potřeboval by desetitisíce centrifug. Zatím je schopen získat nikoliv kilogramy, ale jen gramy obohaceného uranu.

Podle agentury ISNA byla o procesu informována Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). "Její inspektoři jsou v Íránu," uvedla ISNA.

Írán se přes naléhání světa nemíní vzdát obohacování uranu. Plánuje uvést do provozu na 3000 centrifug. Teherán tvrdí, že potřebuje palivo pro jaderné elektrárny a pokrýt náklady jaderného programu, což mu má zajistit právě komerční obohacování uranu. Odmítá, že by jeho program měl vojenský charakter.

Rada bezpečnosti OSN projednává návrh rezoluce, která obsahuje sankce proti Íránu. Rusko už dalo najevo, že s navrhovaným textem není spokojeno. Mezi body návrhu je požadavek, aby Írán okamžitě zastavil všechny aktivity spojené s obohacováním uranu. V případě, že se neporobí, mají členské země zabránit dodávkám jakýchkoli materiálů a zařízení využitelných v jaderném programu i v programu balistických střel do Íránu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám