Hlavní obsah

Íránu vypršela lhůta OSN, země dál obohacuje uran

TEHERÁN/NEW YORK

Írán ve čtvrtek znovu odmítl vyhovět rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která ho vyzývá, aby zastavil obohacování uranu. Ve čtvrtek mu přitom vypršela lhůta, do kdy měl přerušit své jaderné aktivity. O sankcích bude mezinárodní společenství jednat za týden. Americký prezident Bush Írán varoval, že bude muset čelit důsledkům svého odmítnutí.

Článek

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád opět prohlásil, že Teherán nepodlehne tlaku Západu a nikdy se nevzdá "svého práva na mírové jaderné technologie". Popřel přitom, že by toho Teherán chtěl zneužít k výrobě jaderných zbraní. Rovněž zpochybnil účinnost chystaných sankcí OSN s poukazem na to, že Írán je vystaven dlouholetému embargu USA a že přesto se mu daří dosahovat pokroků.

Bush: Írán musí nést následky

OSN zatím nepodnikne proti Íránu bezprostřední akci. Její rezoluce předpokládá, že stálí členové rady se setkají, aby projednali případné sankce. Zástupci stálých členů a Německa se setkají 7. září v Berlíně. Americký prezident George Bush dnes prohlásil, že vzdor Íránu musí mít své "následky".

"Je načase, aby si Írán vybral. My už jsme svou volbu učinili. Budeme pokračovat v úzké spolupráci s našimi spojenci, abychom našli diplomatické řešení. Íránský vzdor ale musí mít následky. My zároveň nesmíme dovolit Íránu, aby vyvinul jadernou zbraň," řekl Bush na setkání amerických vojenských veteránu ze spolku Americká legie.

Reklama

Související články

Velmoci studují odpověď Teheránu

Írán v úterý odpověděl na nabídku mezinárodního společenství, jež má Teherán odradit od dalšího obohacování. Jeho protinávrh nebyl zveřejněn, dostali...

Výběr článků

Načítám