Hlavní obsah

Írán ve strachu z izraelské odvety stahuje velitele ze základen v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránské revoluční gardy a na ně napojený libanonský Hizballáh omezily počet svých vysokých velitelů v Sýrii. Nižší velitelé museli opustit kanceláře a místa svého působení, aby se zmenšilo riziko, že budou zasaženi při případné izraelské odvetě za ostřelování Izraele balistickými raketami, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje ze syrských bezpečnostních sil.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Bojovníci Hizballáhu

Článek

Web The Eye of Euphrates uvedl, že íránské milice v syrské provincii Dajr az-Zaur opustily svá velitelství a stanoviště. Začaly s tím ve chvíli, kdy zesílily izraelské nálety na jejich pozice. Po nedělním íránském útoku na Izrael důsledněji uplatňují přístup zdržovat se mimo své základny. Tam zůstaly jen strážní jednotky tvořené většinou místními obyvateli.

Odešli především vysocí velitelé. Schůze velitelů se konaly na nových místech daleko od jejich známých postů, v málo obydlených oblastech.

Už v neděli Íránci evakuovali řadu velitelství v Búkamalu a Dajr az-Zauru.

Příště udeříme zbraněmi, jaké jste ještě neviděli, hrozí Teherán Izraeli

Blízký a Střední východ

Írán také ve středu oznámil, že jeho letectvo je připraveno udeřit a jeho námořnictvo doprovází íránské nákladní lodě plující v Rudém moři, napsal The Wall Street Journal. Zejména v případě letectva jde jen o propagandistický krok, protože používá starou techniku.

Izraelská odpověď zamíří zřejmě do Sýrie

Izrael opakovaně uvádí, že odpovědět na útok více než 300 dronů, střel s plochou dráhou letu a balistických raket je nutné. Čelí však americkému tlaku, aby se neeskalovala situace, takže je pravděpodobné, že nezaútočí na území Íránu, ale na jeho jednotky nebo na Teherán napojené skupiny v jiných zemích, především v Sýrii a v Libanonu.

List už dříve napsal, že Izrael v pondělí oznámil arabským zemím, že odveta je neohrozí, což potvrdili jejich představitelé. Podle nich zřejmě půjde o údery na íránská zařízení v Sýrii.

Ani to však nemusí odradit Írán od případného dalšího útoku na Izrael, jak plyne ze slov íránského prezidenta Ebrahima Raísího: „I ta nejmenší akce proti íránským zájmům se rozhodně setká s vážnou, rozsáhlou a bolestnou odpovědí všem pachatelům.“

Izrael vybírá z několika variant protiútoku na Írán, všechny mají bolet

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám