Hlavní obsah

Írán už začal s popravováním protestujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský režim popravil prvního protestujícího. Třiadvacetiletý Mohsen Šekarí byl oběšen poté, co měl údajně bodnout mačetou prorežimního důstojníka milice Basídž a zablokovat ulici v hlavním městě Teheránu. Jedná se o první popravu demonstranta zapojeného do protestů, které zemí otřásají už od září.

V Íránu popravili prvního ze zadržených na demonstracích, které vypukly v září po smrti AmíníovéVideo: AP

 
Článek

Íránské soudní zpravodajské agentury uvedly, že popravený Šekarí byl uznán vinným z blokování dopravy a následného zasažení člena prorežimních milic Basídž. Ránu poškozenému důstojníkovi mělo na levém rameni zacelit 13 stehů.

Britský deník The Guardian uvádí, že z trestných činů, za které hrozí trest smrti, bylo v Íránu obviněno už 21 lidí. Šekarího poprava oběšením je ale prvním vykonaným rozsudkem.

Soudní agentury tvrdí, že popravený se údajně přiznal k tomu, že ho k účasti na protestech navedl kamarád, jenž mu nabízel finanční odměnu, když na policistu zaútočí. Soud konstatoval, že mačetu Šekarí použil s „úmyslem zabíjet, vyvolat teror a narušit pořádek a bezpečnost společnosti“.

Tribunál muže následně podle islámského práva šaría odsoudil za „vedení války proti Bohu“.

Trpělivost lidí skončí, varuje sociolog

Íránské revoluční gardy, které jsou součástí, v pondělí pochválily justici za její důrazný postoj a vyzvaly ji k rychlému a rozhodnému vynesení rozsudků nad obžalovanými ze zločinů proti bezpečnosti národa a islámu.

Mluvčí íránské judikatury Masúd Setajší v úterý uvedl, že dalších pět lidí obviněných ze zabití člena Basídže Rúholáha Adžamjana bylo odsouzeno k smrti. Proti verdiktu se mohou odvolat.

Profesor sociologie Taghí Azadarmakí v rozhovoru pro list Etemad řekl, že pokud systém bude trestat protestující, budou se lidé více radikalizovat. „Jejich trpělivost skončí. Zprávy o vydávání rozsudků smrti a dlouhodobých uvěznění jsou nebezpečné. Pokud bude trend pokračovat, lidé budou mít sklony k fundamentalistickým změnám.“

Íránské protesty odstartovala zářijová smrt Mahsy Amíníové. Její úmrtí bylo podle demonstrantů důsledkem surového zacházení ze strany íránských policistů, kteří ji zadrželi poté, co byla na veřejnosti spatřena bez tradičního hidžábu. Tato pokrývka hlavy je v Íránu pro ženy povinná a na její dodržování dohlíží mravnostní policie.

Při protivládních demonstracích už zemřelo podle Íránu přes 300 lidí. Odhad agentury Reuters dokonce hovoří o 531 obětech. Více než 1100 lidí bylo v průběhu protestů zraněno.

Blinken: Írán dělá chybu, ignoruje skutečnou příčinu nepokojů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám