Hlavní obsah

Írán se dušuje, že se zabitím tří amerických vojáků nemá nic společného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tiskový mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání prohlásil, že Írán nestojí za dronovým útokem, který na severovýchodě Jordánska zabil tři americké vojáky a dalších 25 zranil. Informuje o tom íránská agentura IRNA. Spojitost s útokem už dříve odmítla íránská diplomatická mise v USA, podle které jde pouze o konflikt mezi Spojenými státy a „odbojovými skupinami“.

Foto: Profimedia.cz

Íránský tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Náser Kanání

Článek

Mluvčí íránské diplomacie s prohlášením přišel několik hodin poté, co americký prezident Joe Biden obvinil z útoku skupiny podporované Íránem.

„Tato tvrzení jsou činěna s konkrétními politickými cíli zvrátit realitu v regionu a rovněž naznačují, že jsou ovlivňována třetími stranami, včetně sionistického režimu,“ prohlásil podle agentury IRNA Kanání.

K odbojovým skupinám uvedl, že „nepřijímají rozkazy z Islámské republiky“, píše agentura Reuters.

Írán popravil čtyři muže odsouzené za spolupráci s izraelskou tajnou službou

Blízký a Střední východ

Že za útokem nestojí Írán, uvedla i íránská mise ve Spojených státech amerických, která v prohlášení napsala, že „Írán nemá s útokem na americkou základnu žádnou spojitost“.

Biden hrozí

Biden slíbil, že USA na smrt tří amerických vojáků odpoví. „Minulou noc jsme na Blízkém východě zažili těžký den, a odpovíme na to,“ řekl v neděli Biden při setkání v Jižní Karolíně.

Šéf Bílého domu už v dřívějším prohlášení prohlásil, že Spojené státy zúčtují se všemi, kteří útok naplánovali a provedli.

Podle opozičních republikánů ale Biden jednal „slabošsky“. Šéf republikánů v senátu Mitch McConnell uvedl, že Bidenova nečinnost posílila nepřátele USA na Blízkém východě.

„Jedinou odpovědí na tyto útoky musí být zničující vojenská odveta na teroristické síly Íránu,“ uvedl republikánský senátor Tom Cotton. Další republikánský senátor Lindsay Graham vyzval k úderům „na významné cíle uvnitř Íránu“.

Cottonovi kontroval demokratický senátor Jack Ree, který věří, že si Biden s útoky poradí a že se připravuje adekvátní odezva.

Biden slíbil odpověď na smrt tří vojáků v Jordánsku. Republikáni ho viní, že je měkký

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám