Hlavní obsah

Írán přibrzdil, nebude Izrael provokovat vysláním lodi do Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán zrušil plán vyslat v neděli k palestinskému pásmu Gazy loď s humanitární pomocí. Informoval o tom generální tajemník íránská parlamentní organizace podporující palestinskou svatou válku.

Článek

Hosejn Šajchol Islám prohlásil, že se Írán nechce nechat zavléci do politizování pomoci Gaze a že zboží, které chtěl dopravit lodí, bude přepraveno jinými prostředky.

"Sionistický režim učinil z blokády politickou záležitost a my nechceme humanitární pomoc politizovat, protože pro nás je důležitější prolomit blokádu pásma," řekl Šajchol Islám. Sdělil, že Izrael písemně oznámil OSN, že bude přítomnost íránských nebo libanonských lodí ve vodách Gazy považovat za vyhlášení války a že se bude bránit.

"Abychom sionistickému režimu neposkytli žádnou výmluvu, dopravíme shromážděnou pomoc do Gazy jinými prostředky a bez označení toho, že pochází z Íránu," oznámil Šajchol Islám.

Íránský Červený půlměsíc tento týden oznámil, že loď vypluje v neděli s 1100 tunami humanitárních potřeb. Začátkem měsíce tato organizace tvrdila, že do Gazy vyšle dvě plavidla a že na druhém bude nemocnice.

Plavba do Gazy přerostla v krvavý incident

Izrael zastavil 31. května na moři šest lodí s pomocí pro Gazu. Vojáci ale při zásahu na palubě jedné z nich zabili devět tureckých aktivistů. Izrael pak uvolnil pozemní blokádu, ale námořní stále platí. Do Gazy se chystají také dvě libanonské lodi a tamní úřady už jedné z nich vydaly povolení k plavbě. Nikoli ale ke Gaze, nýbrž na Kypr.

Írán neuznává právo Izraele na existenci a Libanon je s ním ve válečném stavu, takže nepovoluje přímé plavby do přístavů kontrolovaných Izraelem. Smyslem blokády Gazy je zabránit tamnímu vládnímu Hamasu se dozbrojit. Hamas odmítá s Izraelem vyjednávat a bojuje proti němu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám