Hlavní obsah

Írán má dost uranu na dvě atomové bomby, tvrdí CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán má již dostatek obohaceného uranu potřebného k výrobě dvou atomových bomb. Řekl to v neděli šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Leon Panetta v rozhovoru pro americkou televizní stanici ABC.

Článek

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Leon Panetta tvrdí, že islámská republika je nejspíš schopna vybavit se atomovou zbraní do dvou let. Výroba bomby by podle něj Íráncům trvala asi rok a další rok by potřebovali na vývoj operačního systému k použití jaderné zbraně.

Teherán obohacuje uran s tvrzením, že buduje svou jadernou energetiku. Řada zemí v čele se Spojenými státu však otevřeně protizápadnímu a protiizraelskému režimu nevěří a obviňuje ho ze snahy získat atomovou zbraň. Spor je označován za jeden z hlavních problémů v nynějších mezinárodních vztazích.

Během funkčního období předchozího amerického prezidenta George W. Bushe se v médiích spekulovalo o vypuknutí války s Íránem právě kvůli hrozbě, že země, která zdokonaluje balistické rakety vyvíjí i vlastní atomovou bombu. Také Izrael již několikrát demonstroval svou připravenost podniknout vzdušný úder na jaderná zařízení nepřátelského režimu, který neuznává existenci židovského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám