Hlavní obsah

Irácké úřady po útoku na švédskou ambasádu rozehnaly protest, uklidňují diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irácké bezpečnostní složky v noci na sobotu rozehnaly v Bagdádu demonstraci stovek příznivců duchovního a politického vůdce Muktady Sadra, jehož stoupenci se ve čtvrtek účastnili útoku na švédské velvyslanectví. Irácká vláda se v prohlášení snaží ujistit zahraniční diplomaty o jejich bezpečnosti v době protestů vyvolaných ničením koránu ve Švédsku.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Sobotní protest v Bagdádu

Článek

Nové vášně v pátek rozdmýchala informace o zneuctění posvátné knihy islámu v Dánsku, informovala agentura AFP. Krajně pravicová skupina Danske Patrioter na své facebookové stránce publikovala video, na němž někdo pálí knihu a šlape po irácké vlajce.

Kodaňská policie uvedla, že incident se odehrál před iráckou ambasádou, nepotvrdila však, že spálenou knihou byl skutečně korán.

V centru Bagdádu se pak v nočních hodinách shromáždily stovky demonstrantů, z nichž někteří nesli Sadrovy fotografie. Policie se jim snažila zabránit v přesunu do takzvané Zelené zóny, kde sídlí i zahraniční diplomatické mise, načež vypukly potyčky.

Bezpečnostní složky demonstranty zatlačily zpět, a nakonec je před východem slunce rozehnaly, řekl AFP činitel iráckého ministerstva vnitra, podle kterého se dav snažil dostat k dánské ambasádě.

Incident přišel dva dny poté, co do areálu švédského velvyslanectví vtrhli rozhořčení Iráčani v reakci na čin iráckého uprchlíka Salwana Momiky ve Stockholmu.

Společně se svými příznivci potrhal a pošlapal korán, což mnozí muslimové berou jako urážku. Výtržníci u švédského velvyslanectví mimo jiné založili menší požár, v pátek pak následovaly poklidné protesty v Iráku, Íránu i Libanonu.

Irácká vláda, která ve čtvrtek vypověděla švédskou velvyslankyni, v sobotu vydala prohlášení, že nedopustí, aby se něco podobného čtvrtečním výtržnostem opakovalo.

„Irácká vláda je zcela věrná Vídeňské úmluvě, která reguluje diplomatické vztahy mezi zeměmi, a ujišťuje všechny diplomatické mise o jejich bezpečnosti a ochraně,“ cituje agentura Reuters z vyjádření irácké diplomacie.

Na pálení koránu ve Stockholmu nakonec nedošlo. Irák přesto vypověděl švédskou velvyslankyni

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám