Hlavní obsah

Irácká armáda vyrvala Islámskému státu město Kajjára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Irácké ozbrojené síly ovládly město Kajjára ležící 70 km jižně od Mosulu. V prohlášení to ve čtvrtek uvedla kancelář iráckého premiéra Hajdara Abádího. Její dobytí otevírá cestu na Mosul.

Foto: Reuters

Irácké bezpečnostní síly v Kajjáře

Článek

Abádí podle AP uvedl, že vítězství je „důležitým krokem” na cestě do druhého největšího iráckého města Mosulu, jež stále drží Islámský stát (IS).

Iráčtí vojáci zahájili osvobozovací operaci tento týden, už 23. srpna se podle kurdské agentury Rudaw dostaly jednotky speciálních sil do centra Kajjáry, což potvrdil člen místní rady Arkan Sabáví: „Irácké síly vztyčily iráckou vlajku nad kajjárskou radnicí a nemocnicí a osvobodily hlavní tržnici a rafinérii.“ Kajjára leží v oblasti bohaté na ropu.

Foto: Reuters

Irácký tank se valí na Kajjáru

Už před měsícem ovládly irácké jednotky nedalekou leteckou základnu.

Šéf al-Káidy vyzval sunnity k partyzánské válce

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval na nové videonahrávce irácké sunnity, aby se nevzdávali a připravili se na partyzánský boj: „Iráčtí sunnité by se neměli jen tak vzdát, pokud (jejich) města padnou do rukou šíitské (vládní) armády. Naopak by se měli reorganizovat a připravit k dlouhé guerillové válce s cílem porazit okupanty svých oblastí.“

Foto: Reuters

Kouř nad Kajjárou po střetech iráckých sil s islámským státem

Atentáty v Bagdádu

Třináct mrtvých a 24 zraněných si vyžádala čtvrteční série pumových atentátů a střelba v Bagdádu. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil.

Sedm lidí zahynulo při explozích náloží u silnic a v autech. Šest lidí přišlo o život při třech přestřelkách.

Ministr obrany končí

Irácký parlament vyslovil ve středu nedůvěru ministru obrany Chálidu Ubajdímu kvůli obviněním z korupce a neúčelnému nakládání s veřejnými penězi. Už v srpnu kvůli nim absolvoval slyšení v parlamentu. Sunnitský spojenec šíitského premiéra Hajdara Abádího jakákoli provinění popírá. Sám nařkl předsedu parlamentu a několik dalších vysokých činitelů z toho, že se jej pokoušeli přesvědčit, aby podepsal některé nevýhodné smlouvy či přijal zpět úředníky propuštěné kvůli korupci.

Ostrá kritika rovněž míří na Ubajdího způsob vedení ozbrojených sil, které se předloni prakticky zhroutily před hrozbou IS. Současně je ale vnímán jako člověk, který stojí v čele současné ofenzívy proti IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám