Hlavní obsah

Húsíové zasáhli další loď v Rudém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jemenští povstalci Húsíové, kteří jsou napojeni na Írán, v pondělí oznámili, že zaútočili na nákladní loď v Rudém moři. Podle nich se mělo jednat o loď plující pod americkou vlajkou. Agentura Reuters s odkazem na službu sledující námořní lodě United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) ale uvedla, že plula pod vlajkou Marshallových ostrovů. Útok si nevyžádal žádné oběti.

Foto: Profimedia.cz

Jemenští povstalci na korbě auta

Článek

Podle UKMTO Húsíové na loď vypálili celkem dvě rakety, když plavidlo proplouvalo průlivem Bab al-Mandab. „Posádka je v bezpečí a plavidlo pokračuje do dalšího přístavu,“ uvedla UKMTO na síti X.

Húsíové plavidlo identifikovali jako Star Iris. Vojenský mluvčí povstalců Jahjá Sarí v televizním prohlášení uvedl, že loď měla patřit Spojeným státům americkým. Britská společnost Ambrey zabývající se námořní bezpečností a agentura UKMTO ale uvedly, že se jednalo o nákladní loď plující pod vlajkou Marshallových ostrovů, kterou vlastní Řecko.

Společnost Ambrey, na kterou odkazuje agentura Reuters, uvedla, že loď měla být zasažena na pravoboku. Směřovat měla do íránského města Bandar Imáma Chomejního.

„Vlastník a provozovatel pravidelně obchodují s Íránem s hromadným nákladem, takže toto místo bylo vyhodnoceno jako pravděpodobná destinace,“ vysvětlila Ambrey.

Húsíové ovládají velkou část Jemenu na severozápadě země včetně většiny pobřeží Rudého moře a od poloviny listopadu útočí raketami a drony na obchodní lodě plavící se na této klíčové námořní trase.

Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a míří jen na lodě, které mají nějakou vazbu na Izrael nebo plují do izraelských přístavů.

Húsíové oznámili útok na další americkou loď

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám