Hlavní obsah

Husajn Iráku před invazí dávno nevládl. Tvrdí to agent CIA, který ho vyslýchal

Bagdád

Někdejší irácký diktátor Saddám Husajn v době dopadení americkou armádou už své zemi dávno nevládl. Ukázalo se, že byl celé roky před tím, než americká armáda invazi zahájila, zcela odstřižen od fungování vlády a celého státního aparátu. Věnoval se prý psaní knih a o to, jak jeho následovníci vedli Irák, se příliš nezajímal. Tvrdí to alespoň bývalý agent CIA, který Husajna vyslýchal jako první.

Foto: Handout, Reuters

Saddám Husajn.

Článek

„Zdálo se, že Saddám neměl na rozdíl od jeho amerických a britských nepřátel ani ponětí o tom, co se v zemi děje. Bylo mu lhostejné, co dělá vláda, a neměl žádný skutečný plán na obranu Iráku,“ cituje britský server The Daily Mail Johna Nixona, někdejšího agenta CIA a autora knihy debrífink prezidenta – výslech Saddáma Husajna.

Husajn prý zpočátku působil arogantně, protože si zřejmě neuvědomoval, v jak zlé situaci se ocitl. A budil hrůzu i v zajetí. „Husajn měl odporný vražedný výraz, který děsil, i když byl pod zámkem,“ vzpomíná Nixon. Jeho prvním úkolem bylo potvrdit, že v rukou Američanů skončil skutečně irácký diktátor. Identifikovat se ho podařilo podle starého střelného zranění a dvou tetování.

Zmatený Husajn: Co jste zač?

„Kdo jste, co jste zač? Jste od vojenské rozvědky? Odpovězte mi a identifikujte se,“ žádal Husajn na úvod výslechu. Poté už začal zapírat a odmítat vinu. Když se začalo ozývat bombardování, zdál se podle Nixona Husajn překvapený.

Porážce, respektive obsazení země zřejmě do poslední chvíle nechtěl uvěřit. „Nezvládnete to. Zjistíte, že není tak jednoduché vládnout Iráku,“ říkal pak.

Související téma

Foto: Faleh Kheiber/File, Reuters

Irák byl koalicí vedenou Spojenými státy obsazen v roce 2003, což Washington vysvětloval tím, že měli Iráčané prsty v teroristických útocích z 11. září a vlastnili zbraně hromadného ničení. Ani jedno se neprokázalo. Saddám Husajn byl shledán vinným ze zločinů proti lidskosti a 30. prosince roku 2006 jej v Iráku popravili.

Reklama

Výběr článků

Načítám