Hlavní obsah

Hamás povede radikál Jahjá Sinvár odsouzený za vraždu

Gaza

Palestinské radikální hnutí Hamás do svého čela v Pásmu Gazy zvolilo Jahjá Sinvára, který je spoluzakladatelem ozbrojeného křídla této organizace. Sinvár nahradí dlouholetého předsedu Ismáíla Haníju a stane se šéfem exekutivního vedení hnutí v Pásmu Gazy.

Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Jahjá Sinhár na archivním snímku z roku 2011 pořízeném pro jeho propuštění

Článek

Pětapadesátiletý Sinvár se narodil v uprchlickém táboře v Gaze a pomáhal založit vojenské křídlo Hamásu — Brigády mučedníka Izzudína Kásama. Ty opakovaně ostřelovaly Izrael raketami.

V roce 1989 byl Sinvár v Izraeli odsouzen ke čtyřem doživotním trestům za vraždu a únos. Na svobodu se dostal roku 2011, kdy Izrael vyměnil asi 1000 palestinských vězňů za svého vojáka Gilada Šalita.

Podle Izraele Sinvárovo dosazení do čela Hamásu na věci nic nemění, jelikož „jeden extremista vystřídal jiného”.

Na americkém seznamu teroristů 

Hamás neuznává právo Izraele na existenci a Sinvár je proti jakýmkoli kompromisům s Izraelem. Přitom část členů Hamásu by se smířila s dočasným příměřím, pokud by se Izrael stáhl za linie z roku 1967, které překročil za války v tomto roce.

Další podmínkou je ukončení blokády Gazy. Charta Hamásu ovšem předpokládá zničení Izraele. V Izraeli, USA a Evropské unii je Hamás řazen k teroristickým organizacím. Sinvár je od roku 2015 na americkém seznamu teroristů.

Hamás má podle palestinských zdrojů ještě hlasovat o svém politickém vůdci. Tuto funkci nyní zastává Chálid Mišal a kandidáty jsou Haníja a Músá abú Marzúk.

Reklama

Výběr článků

Načítám