Hlavní obsah

Extremisty z Islámského státu poslali v Iráku za masakr u Tikrítu na šibenici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Soud v iráckém hlavním městě Bagdádu v úterý vynesl rozsudky smrti nad 27 členy extremistického hnutí Islámský stát (IS), kteří se před třemi lety na základně Camp Speicher u Tikrítu podíleli na masakru až 1700 zajatých vojáků.

Foto: Reuters

Pieta na místě nálezu hromadného hrobu v Tikrítu

Článek

„Ústřední trestní soud vynesl rozsudek smrti nad 27 obžalovanými poté, co bylo dokázáno, že se podíleli na masakru ve Speicheru,“ citovala agentura Nová Čína mluvčího irácké justice.

Verdikt ještě posoudí kasační soud. Pokud nejvyšší tresty potvrdí, bude to už podruhé, kdy bude takto potrestán masakr neozbrojených vojáků. První skupinu 36 členů IS odsoudili k smrti ve zrychleném řízení kvůli masakru loni v srpnu. Dalších 25 podezřelých tehdy bylo propuštěno kvůli nedostatku důkazů.

Sunnitští radikálové udeřili přes hranici ze Sýrie a dobyli americkou základnu u rodného města někdejšího diktátora Saddáma Husajna v červnu 2014. Na základně se nacházely tisíce armádních kadetů. Extremisté oddělili všechny, kteří nebyli sunnité, a na několika místech včetně bývalého Husajnova paláce je buď postříleli z bezprostřední blízkosti, uškrtili, anebo je připravili o hlavy. Příslušníci IS si masakr filmovali a záznamy se pak objevily na internetu.

Přesný počet zavražděných není znám. Odhaduje se, že jich bylo 1095 až 1700.

Radikálové naházeli některá těla do řeky Tigris, ostatní skončila v nejméně dvanácti masových hrobech, které pak odkryly vládní síly poté, co město a přilehlou oblast znovu dobyly v následujícím roce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám