Hlavní obsah

Exploze zabíjela u damašského nádraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Nejméně osm lidí zemřelo při explozi před vlakovým nádražím v centru syrského Damašku. Mezi padesáti zraněnými jsou ženy a děti, informovala státní agentura SANA. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, vláda z něj viní opozici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v Damašku zemřelo osm lidíVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco vláda uvedla, že šlo o atentát teroristů, opoziční syrská v Británii sídlící organizace pro lidská práva SOHR uvedla, že zatím není jasné, zda explodovala bomba, nebo minometný granát. Tvrdí, že zraněných jen dvacet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Damašku se tvrdě bojujeVideo: Reuters

Osm lidí zahynulo i při sebevražedném útoku proti velitelství vojenské rozvědky v  městě Suvajdajihu Sýrie. Mezi mrtvými je také major syrské armády. Sebevražedný atentátník bombu odpálil v automobilu u kontrolního stanoviště před vjezdem do sídla rozvědky syrského letectva. Do objektu se pak snažili dostat povstalci, ale vojáci se začali bránit. Při přestřelce několik útočníků zahynulo.

Suvajda byla dosud bojů v Sýrii ušetřena. Je domovem hlavně syrských drúzů, kteří se do konfliktu nevměšují. Pouze někteří z nich se připojili k milicím, které bojují na straně armády.

Nádraží a Suvajda byly zasaženy den poté, co selhalo úsilí domluvit termín ženevské mírové konference, která se měla konat ještě v listopadu. [celá zpráva]

Boj o sklad zbraní

Opozice také oznámila, že se povstalci zmocnili velké části armádního arzenálu v centrální provincii Homs. Podle agentury AFP povstalci a radikální bojovníci zabavili v armádním skladu u Mahínu velké množství zbraní. Při boji o tento sklad bylo podle opozičních zdrojů v úterý zabito bezmála 50 povstalců, padlo i 20 příslušníků vládních sil.

Foto: Sana, Reuters

Místo exploze před nádražím v Damašku

Nejmenovaný bezpečnostní zdroj ale zprávu o dobytí skladu pro AFP dementoval: „Bitva o něj pokračuje, teroristům se nepodařilo zmocnit se zbraní. Utrpěli velké ztráty na životech.”

Foto: Reuters

Syrští rebelové si hází minometný granát u Latakíje

Ofenzivu s cílem dobýt velký armádní zbrojní komplex u Mahínu zahájili před dvěma týdny povstalci, mezi nimiž jsou i islámští radikálové z fronty An-Nusra a pobočka Al-Káidy Islámský stát v Iráku a Levantě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám