Hlavní obsah

Evakuace Aleppa se zastavila, povstalci se bojí zrady a opásali se výbušninami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aleppo

Evakuace civilistů a povstalců bojujících s režimem syrského prezidenta Bašára Asada z města Aleppo se znovu zastavila. Tvrdí to syrská exilová organizace SOHR, která situaci v zemi sleduje z Londýna. Osud osmi autobusů, jež město opustily v úterý, zůstává nejasný a od úterý už žádné další autobusy nevyjely. Důvod SOHR nezná. Na evakuaci podle ní v Aleppu čeká 60 autobusů s 3000 lidmi.

Foto: Sana, Reuters

Evakuace by měla být podle Rusů dokončena během dvou dnů. Za posledních čtyřiadvacet hodin ale z města nevyjel jediný autobus.

Článek

Mluvčí povstalecké skupiny Fastakim sdělil, že „bojovníci neodejdou, dokud nebude zajištěn bezpečný odjezd civilistů”.

Americký novinář Bilal Abdul Kareem, který je podle serveru Middle East Eye posledním žurnalistou v oblasti, zase tvrdí, že se rebelové bojí, že syrská vláda nedodrží dohodu a při odchodu z města je zadrží.

„Nedůvěřují tomu, že vláda splní slib a umožní bezpečný odchod také jim. Jestli je zastaví, jsou připraveni bojovat,” uvedl Kareem.

Tvrdí, že viděl, jak si povstalci dávají na těla sebevražedné pásy. Odejít prý ale chtějí a jsou připraveni předat východ města, který ovládali od roku 2012, syrským jednotkám.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Aleppo je v troskách

Evakuace civilistů a povstalců z Aleppa začala minulý čtvrtek na základě dohody, kterou se syrským režimem a povstalci pomáhaly vyjednat Rusko a Turecko.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

V rukou opozice a radikálních skupin, které rovněž bojují proti syrské armádě, zůstává malé území západně od Aleppa, dále téměř celá severozápadní provincie Idlib a několik měst v západní provincii Homs. Dále pak větší část jižních provincií Dará a Kunajtra a také skoro polovina oblasti východně do Damašku. Sever Sýrie je v rukou Kurdů, centrální oblast Rakky drží Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám