Hlavní obsah

EU sankcionuje násilné židovské osadníky. Posílíme výstavbu, reaguje izraelský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři zahraničí Evropské unie se v pondělí v zásadě shodli na uvalení sankcí na izraelské osadníky za útoky na Palestince na Západním břehu Jordánu a na přidání uvalení dalších sankcí na členy palestinské teroristické skupiny Hamás. Jde o první případ, kdy všech 27 členských zemí EU souhlasilo s postihem násilných izraelských osadníků. Sankce proti nim ale už dříve vyhlásily Spojené státy či Británie.

Foto: Profimedia.cz

Rozmíška mezi izraelskými vojáky a židovskými osadníky na Západním břehu Jordánu. Ilustrační foto

Článek

„Na pracovní úrovni byl dohodnut pevný kompromis a doufám, že to bude pokračovat až do brzkého úplného přijetí, ale politická dohoda existuje,“ citovala agentura Reuters po setkání ministrů členských států šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella.

Další sankce vůči Hamásu, jehož útok na židovský stát z loňského 7. října vyvolal vojenskou odvetu Izraele v Pásmu Gazy, přitom vejdou v platnost dříve než postih násilných židovských osadníků.

EU až nyní zařadila na sankční seznam vůdce Hamásu Sinvára

Svět

Podle agentury Reuters byla právě tato posloupnost důležitá pro Česko, ale i další členské státy EU blízké Izraeli, jako je Německo či Rakousko. Země tak chtěly dát najevo, že obě skupiny nestaví na stejnou úroveň. Největší a nejdelší odpor vůči postihu násilných židovských osadníků kladlo Maďarsko, které však nyní ustoupilo. Podle Borrella se země, které návrh dosud blokovaly, rozhodly zdržet hlasování. O konkrétních osobách, které sankce postihnou zmrazením majetku a zákazem cestování, se teprve bude rozhodovat.

Na unijní rozhodnutí už ostře reagoval izraelský ministr financí Becal'el Smotrič z krajně pravicové strany Ocma jehudit. „Na tuto deklaraci (EU) existuje jedna holistická sionistická odpověď – posílení a upevnění osad ve všech částech státu Izrael,“ vzkázal podle webu Times of Israel Smotrič. Dodal, že krok má podle něj jen „pošpinit Izrael“ a že veškeré případy násilí řeší izraelský soudní systém.

Izrael hlásí novou výstavbu v židovských osadách. Porušujete mezinárodní právo, reagují USA

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám