Hlavní obsah

EU až nyní zařadila na sankční seznam vůdce Hamásu Sinvára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než tři měsíce po útoku ozbrojenců Hamásu na jihu Izraele zařadila Evropská unie na sankční seznam také Jahju Sinvára, politického vůdce tohoto palestinského teroristického hnutí. Důvodem je právě krveprolití z loňského 7. října. Rada EU to oznámila v úterý s tím, že sankce vstupují v platnost okamžitě. Samotný Hamás je na unijním seznamu teroristických organizací již několik let.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Vůdce Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár

Článek

„Na Jahju Sinvára se vztahuje zmrazení jeho finančních prostředků a dalších finančních aktiv v členských státech EU. Aktérům z unijních zemí je rovněž zakázáno zpřístupňovat mu finanční prostředky a hospodářské zdroje,“ píše se v oznámení zveřejněném Radou EU.

Ta dodala, že jde o reakci na „nebezpečí“ představované Hamásem, přičemž konkrétně zmiňuje „brutální a nerozlišující teroristický útok“ z loňského 7. října.

Krok EU přišel v době, kdy sílily výzvy ze strany Izraele i Spojených států, aby evropská sedmadvacítka sankce proti představitelům Hamásu zpřísnila, podotkl v této souvislosti web Politico. USA uvalily sankce na Sinvára už v roce 2015. Unie přitom loni v prosinci na sankční seznam zařadila lídra ozbrojeného křídla Hamásu Muhammada Dajfa a jeho pobočníka Marvána Ísu.

Aktuální místo pobytu Sinvára není veřejně známé. Počátkem letošního roku však izraelská média informovala, že armáda židovského státu ví přesně, kde se politický lídr Hamásu ukrývá, nemůže ho prý ale zabít raketovým úderem, protože je obklopen velkým počtem izraelských rukojmích.

Izraelská armáda zničila byt lídra Hamásu

Blízký a Střední východ

Devět milionů za Sinvára. Izrael vypsal na šéfa Hamásu odměnu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám