Hlavní obsah

Egyptský ministr obrany avizuje kandidaturu na hlavu státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský ministr obrany a šéf armády Abdal Fattáh Sísí v úterý řekl podle egyptské tiskové agentury MENA, že nemůže ignorovat výzvy, aby kandidoval na prezidenta. Oficiální kroky vedoucí ke kandidatuře prý podnikne v nejbližších dnech.

Foto: Reuters

Egyptský ministr obrany Abdal Fattáh Sísí.

Článek

O Sísího kandidatuře na prezidenta se spekuluje už delší dobu, i když jednou byla dementována. Jeho poradci tvrdí, že se Sísí už pro kandidaturu rozhodl.

Podle odborníků má maršál velkou šanci zvítězit ve volbách, které by se mohly konat už v dubnu.

Sísí, kterého na post ministra obrany jmenoval islamistický prezident Muhammad Mursí, se proti němu loni v létě obrátil a armáda hlavu státu svrhla.

Ministrem obrany zůstal i v nové vládě, která byla nedávno jmenována po překvapivé demisi kabinetu vyvolané nespokojeností s hospodářskou situací země. Původně se spekulovalo, že se Sísí vzdá funkce postu ministra obrany i náčelníka generálního štábu. Kandidát na prezidenta nemůže mít ministerskou ani armádní funkci. Podle zdrojů agentury AFP chce zůstat ministrem obrany až do přijetí volebního zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám